Tre döms till livstid för mord på rullstolsburen man

Höstens mord på en rullstolsburen man på Hisingen ledde på måndagen till att de tre åtalade männen alla dömdes till livstids fängelse.
”Det har inte framkommit några förmildrande omständigheter”, skriver tingsrätten.

23 oktober i fjol hittades en rullstolsburen man med livshotande skador i ett flerfamiljshus i Eriksbergsområdet på Hisingen.

Till den första polispatrullen på plats hann mannen, innan han blev medvetslös, säga att han attackerats av tre personer.

En dryg vecka senare avled den 40-årige mannen på sjukhus.

Greps samma dag

En av de utpekade männen greps redan samma dag, de båda andra kunde polisen gripa tio dagar senare.

Angreppet på den 40-årige mannen skedde inne i en hiss, där offret utsattes för en omfattande misshandel med knutna nävar och sparkar.

De tre dömda männen, 29, 33 och 37 år gamla döms mot sitt nekande för mordet. De är alla tre knutna till mordplatsen genom mobilpositioneringar, telefonsamtal till offret, uppgifter från en taxichaufför som körde dem till Eriksberg. Dessutom finns uppgifter från vittnen på platsen som pekar ut dem.

Den 33-årige mannen greps strax efter dådet med brottsoffrets blod på händerna. Han har inte kunnat lämna någon förklaring till detta, och uppgav under rättegången att han inte minns vad som hände den aktuella dagen.

Skyller på varandra

De båda andra männen uppgav att de varit på platsen för att köpa narkotika av brottsoffret. De pekar ut varandra respektive 33-åringen som våldsutövarna.

Tingsrätten pekar på att den teknisk bevisningen i form av blod och dna knyter de tre åtalade männen till brottsplatsen, och de döms alla tre som gärningsmän; för att ”tillsammans och i samförstånd” ha deltagit i gärningen.

Polisen larmades sedan grannar hört en bedjande, förtvivlad röst som i trapphuset ropade ut sin smärta och skrek ”aj, sluta”.

En av de båda poliser som var först på platsen hade tidigare arbetat många år inom akutsjukvården och som brandman. Han uppgav under rättegången att 40-åringens skador var de värsta han sett efter en misshandel.

Förlamad efter trafikolycka

I sin värdering av gärningen konstaterar rätten att 40-åringen, som var förlamad från midjan och nedåt efter en trafikolycka ”befunnit sig i en synnerligen skyddslös situation och helt saknat möjlighet att försvara sig eller undkomma våldet.”

Sedan 2020 är ”normalstraffet” för mord 16 års fängelse. För att livstid ska dömas ut, krävs flera försvårande omständigheter som gör att dådet kan klassas som särskilt hänsynslöst.

Och så är fallet här, finner tingsrätten. 40-åringen utsattes för ett långvarigt, mycket kraftigt våld mot framförallt huvudet. Det pågick tills 40-åringen blev helt tyst och stilla. Enligt tingsrätten var angriparna likgiltiga för hur det skulle gå för offret. Efter misshandeln försökte de ta sig in i 40-åringens lägenhet.

Omständigheterna kring gärningen är sammantagna så allvarliga att de motiverar livstidsstraff, anser tingsrätten som inte ser några förmildrande omständigheter.

De tre livstidsdömda är tidigare dömda för bland annat narkotikabrott och misshandel.

Advokat Per Söderberg försvarar den dömde 33-årige mannen.

– Vi delar inte tingsrättens slutsatser i domen. Jag utgår från att min klient vill överklaga, men jag har semester och har inte hunnit diskutera saken med honom än, säger advokat Söderberg.

LÄS OCKSÅ: Rullstolsburen man slogs ihjäl – misstänkte mördaren gjorde hemlig inspelning

LÄS OCKSÅ: Rullstolsburen man ihjälslagen – instängd i hiss

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.