Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre anhållna efter upploppet i Hjällbo – gäng inblandade

Polisen inledde en särskild händelse efter bråk och upplopp i Hjällbo under fredagskvällen och natten mot lördag. Totalt omhändertogs 32 personer, varav tre senare greps och anhölls. Polisen konstaterar kopplingar till två kriminella gäng i nordöstra Göteborg i konflikten.
– Som mest var det omkring ett hundratal personer inblandade, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Larmet kom till polisen från en ordningsvakt om att ett stort bråk uppstod i Hjällbo under fredagen.

– Det hela urartade i ett upplopp, säger Fredrik Svedmyr, presstalesperson vid polisen i region Väst.

– De här personerna är inte okända för oss. De som omhändertogs var mellan 20 och 25 år. Någon kan ha varit yngre, säger Fredrik Svedmyr.

Uppgifterna om hur många personer det var som deltog i upploppet varierar, men enligt Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, var det som mest ett hundratal personer inblandade i bråket under kvällen.

– Det har varit på flera platser och rört på sig. Men som mest var det omkring ett hundratal inblandade. Då finns det de som är mer och de som är mindre aktiva och utöver dem är det även annat folk på platsen, säger han.

Det har också funnits uppgifter om att personer i bråket använde tillhyggen.

Tre anhållna för våldsamt upplopp

När polisen först kom till platsen beskrevs stämningen som aggressiv. Vid flera tillfällen under natten har sedan större och mindre bråk blossat upp i området.

– Det har hållit på hela natten, men strax innan klockan tre hade vi frihetsberövat så pass många och man hade börjat ta sig hem så då började det lugna ned sig, säger Morten Gunneng.

Totalt omhändertogs 32 personer av polisen, där tre senare greps och anhölls av åklagare, misstänkta för våldsamt upplopp.

De övriga 29 hade på lördagsmorgonen försatts på fri fot.

Polisen har bland annat videoupptagningar från platsen och under natten till lördagen hölls förhör med de inblandade.

Tidigare under fredagen, strax efter klockan 17, larmades polisen till samma plats där en misshandel hade ägt rum. En person fick föras till sjukhus men skadorna ska inte vara allvarliga.

– Jag kan inte säga att det finns ett samband. Det jag kan säga är att misshandeln och senare bråket, ägde rum på samma plats, säger Fredrik Svedmyr.

Risk för fortsatta oroligheter

Polisen inledde en särskild händelse med anledning av upploppet, med förstärka resurser för att kunna hantera det. Vid lunchtid på lördag beslutade man sig för att ha fortsatt förstärkta resurser, alltså särskild händelse, fram till måndag morgon eftersom det fanns risk för fortsatta oroligheter.

– Vi har ju ingen kristallkula, men vi har örat mot rälsen och är beredda, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst.

Fakta: Våldsamt upplopp

”Har folksamling (...) gått till förenat våld å person eller egendom, dömes (...) för våldsamt upplopp, anstiftare och anförare till fängelse i högst tio år och annan deltagare i folksamlingens förehavande till böter eller fängelse i högst fyra år.”

Källa: Brottsbalken, 16 kap 2§

Gängkoppling i konflikten

Vad som ligger bakom oroligheterna är i nuläget oklart, men polisen uppger att det finns kopplingar till två kriminella nätverk i de nordöstra stadsdelarna.

– Vi har identifierat ledande gestalter i de här nätverken som deltog, säger Christer Fuxborg.

– Vad vi tror kommer de två olika sidorna ha ett möte för att lösa konflikten.

Och vad kommer ni att göra kopplat till det mötet?

– Vi har båda parter under luppen och har en blåslampa på dem. Vi är intresserade av all rörelse på kvällen och natten. Förhoppningsvis så kan vi hjälpa till att det inte blir ytterligare konflikter.

På lördagen pågick trygghetsskapande åtgärder i området från polisens sida.

– Vi har rondering där just nu och finns tillgängliga på plats och har rätt mycket resurser på plats, säger Christer Fuxborg vid 9-tiden på morgonen.

– Efter en sådan här större händelse kommer ofta folk fram till oss och vill berätta om vad de sett.

Vid 16-tiden på lördagen hade polisen ännu inte fått in uppgifter om det möte man trodde att de två grupperingarna skulle ha.

– Det är inget som kommit till vår kännedom i alla fall. Det kan ju vara så att de går under våran radar, men vi hoppas att det går väl ändå, säger Christer Fuxborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.