Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Torslandabomben - intensivt polisarbete pågår

Det har gått över ett år sedan fyra människor - däribland en fyraårig flicka - dödades i en bilexplosion i Torslanda. Trots att tiden går pågår det fortfarande ett intensivt polisarbete med att hitta de skyldiga. – Vi tror att vi har ringat in någorlunda den kretsen, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Det har gått ett år och en månad sedan en bomb exploderade i en hyrd Volvo i en rondell i närheten av Torslanda brandstation. I bilen satt tre män och en fyraårig flicka. Samtliga dog.

Ärendet utreds som mord på fyra personer, efter att ha omrubricerats från att tidigare bedömdes som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Ringat in kretsen

I januari anhölls en man i 20-årsåldern misstänkt för inblandning i dådet. Han släpptes dock snart på fri fot.
– Han är fortfarande misstänkt. Det räckte inte till häktning, det vi hade på honom, men han är fortfarande skäligen misstänkt, säger kammaråklagare Stina Lundqvist som leder förundersökningen.

Hon berättar att det pågår ett intensivt polisarbete med att stärka bevisningen mot honom och för att binda fler gärningsmän till explosionen.
– Vår uppfattning är att det inte är en gärningsman utan vi är rätt säkra på att det är flera så det kan bli både att man tar in honom igen eller att flera plockas in.

Vet ni vilka kretsar de misstänkta bakom dådet rör sig i?
– Ja, vi vet ju inte exakt men vi tror att vi har ringat in någorlunda den kretsen men inte helt och hållet.

Trots att ett år har gått är det fortfarande ett intensivt polisarbete som pågår.
– Det kommer nya grejer som vi jobbar på. Vi har tittat på alla möjliga håll och kanter så det har kommit information från lite olika håll kan man säga, säger Stina Lundqvist.

"Svårutrett"

Hon kan dock inte säga så mycket om vad som framkommit, i och med att det är en pågående förundersökning, men hon försöker utveckla.
– Om man undersöker en sak, tillexempel en telefon, så kan man genom den informationen man får där komma fram till nya saker som leder vidare. Det är en kedjereaktion. Så mycket kan man säga att det är ett avancerat och komplicerat arbete som ligger bakom från de som har gjort det här. Det är väldigt svårutrett. Men det händer grejer fortfarande i det ärendet. Vi har fortfarande förhoppningar om att lösa det.

Vad är det för information som lett er vidare?
– Det är massa med olika saker det är egentligen inte bara en faktor utan det är flera olika saker som samverkar. Det är teknisk bevisning och det kan vara vittnen och ja, lite alltmöjligt

Däribland resultat från telefonanalyser?
– Ja, det är ingen hemlighet att vi har ett stort telefonmaterial.

En polisgrupp jobbar med fallet

Och det är bland annat det här som tar upp mycket av polisens tid.
– Man kan undra vad det är som tar sådan tid men det är enormt mycket information att ta in. Det är en polisgrupp som jobbar med det här hela tiden, säger Stina Lundqvist.

Hon beskriver ärendet som "tungrott".
– Det är ett så extremt svårt och komplicerat ärende att utreda. Dels för att ingen vill prata och för att det mesta är förstört.

I höstas gjordes en provsprängning av en annan bil för att få vissa klartecken.
– För att få exakt kännedom kommer en eller flera provsprängningar att genomföras under november, mer vill jag inte säga, sa Lundqvist inför detta.

Då kunde GP berätta att bomben var gömd och att den inte låg inne i kupén.
– Jag kan inte gå in på detaljer men det gav oss bra svar så vi kunde komma vidare på rätt sätt. Vi fick de svaren vi hoppades att det skulle ge, säger Stina Lundqvist nu efteråt.

Koppling till gängrättegång

GP har tidigare skrivit om att i alla fall en av de dödade männen hade en ledande roll inom grov organiserad brottslighet i Biskopsgården och därmed hade han många fiender. Exakt vad som ligger bakom just denna händelse vet inte Stina Lundqvist. Som GP också skrivit tidigare har det funnits teorier om att det haft sin grund i gängkriget mellan olika grupper från Södra respektive Norra Biskopsgården.

Stina Lundqvist säger att de inte hittat en direkt koppling till det rättegångsaktuella Vår Krog & Bar-ärendet.
– Men vi kan inte utesluta det helt heller, säger hon och fortsätter:
– Personkretsen hänger förmodligen ihop. Men vad som är hönan och ägget i den här konflikten är inte helt lätt att komma fram till.

Hittat fjärrutlösare

Vid en husrannsakan i en av de lägenheter som de åtalade i Vår Krog & Bar-ärendet misstänks ha använt under förberedelsearbetet hittades en fjärrutlösare. I förundersökningen går det att läsa att det rörde sig om en "elektronisk box med kabel och 12 v batteri med kabel och glödlampa" som enligt protokollet "tillsammans kan utgöra en utlösare för exv. sprängladdning". Denna har undersökts för att se om det går att koppla den till Torslandabomben i och med att polis och åklagare tror att de skyldiga placerat sprängladdningen i bilen och att den sedan aktiverades genom någon typ av fjärrutlösare.
– Det finns inte så mycket sådant här i Sverige så vi har naturligtvis jämfört med det man har hittat i hela landet vad gäller just fjärrutlösning så vi har tittat på det såklart, kommenterar Stina Lundqvist det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.