Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För Postnords billigaste varubrev krävs inte legitimation vilket öppnar för posttjuvar. Bild: Jessica Gow/TT

Tjuvar kan hämta ut försändelser från Postnord utan leg

Försändelser som genom avier stjäls från en brevbärares väska kan hämtas ut utan legitimation.
– Det är inte praktiskt genomförbart att låsa och låsa upp en väska i samband med utdelning av vanlig post, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

En kvinna i Göteborg berättar för GP hur hon blev vittne till hur två personer vittjade en postväska samtidigt som brevbäraren var några våningar upp och delade ut brev.

– Stölder av varubrev eller andra brev under utdelning är ovanligt, men det förekommer, medger Alexis Larsson, säkerhetschef vid Postnord.

Enligt Henrik Ishihara vid Postnords presstjänst ska mottagaren eller eventuellt bud legitimera sig när ett paket eller en värdehandling ska lämnas ut.

Men det finns undantag.

När Postnords varubrev, den billigaste varianten, inte går ner i brevlådan får mottagaren en avi för att hämta ut försändelsen i butik.

Kräver inte legitimation

Den typen av varubrev har blivit vanligare under senare tid i samband med nätauktioner och försäljning på nätet.

Att montera lås på brevbärarens väskor skulle bli för krångligt, enligt säkerhetschefen. Bild: Helena Landstedt/TT

För att hämta ut varubreven krävs ingen legitimation – och det är bland annat de här avierna som kan finns tillgängliga i den olåsta postväskan.

– Det är inte meningen att man ska skicka något mycket värdefullt i de här varubreven, det har vi andra tjänster för, säger Henrik Ishihara.

Ute efter mobiltelefoner

Att öka säkerheten och förebygga stölder genom att sätta lås på väskorna är inte aktuellt, enligt säkerhetschefen Alexis Larsson.

– Det är inte praktiskt genomförbart att låsa och låsa upp en väska i samband med utdelning av vanlig post, säger han.

Postnord har under senare tid utsatts för stölder för mångmiljonbelopp, bland annat från den egna personalen. I fjol åtalades en anställd i Malmö för omfattande stölder.

– Vi har inte märkt av någon ökning när det gäller stölder av avier, dessa stjäls inte på ett strukturerat sätt. Det tjuvarna i normalfallet är intresserad av är saker som enkelt kan omsättas till pengar; elektronik, mobiltelefoner eller kreditkort, säger Alexis Larsson.

Polisanmäler brott

Han betonar att alla brott som riktas mot Postnord polisanmäls – hur många stölder som sker ur postväskor har han dock inga uppgifter om.

Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region väst säger att det är oklart i vilken utsträckning poststöld från brevbäraren sker. Bild: Lasse Edwartz

Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region väst säger att man då och då får in anmälningar om stöld av postförsändelser.

– Det förekommer, men i vilken omfattning det sker har jag svårt att uttala mig om, säger han.

LÄS MER: Hur svårt kan det vara att skydda posten?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.