Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Tillsynen på Killingsholmen gav ingenting

Efter tre besök på platsen har stadsbyggnadskontoret inte hittat några belägg för att sjöbodarna i Killingsholmen används på felaktigt sätt.
– Vi har inte kunnat konstatera att de använts som boende på det sätt som uttrycks i anmälan, säger handläggaren Rasmus Ahlgren.

Byggnaderna som uppförts på Killingsholmen stämmer dåligt överens med det Killingsholmens varv sökte bygglov för, enligt grannarna. Det som skulle bli ”förråd för förvaring av båttillbehör så som segel, dynor mm” som hyrdes ut till personer med båtplats har i stället sålts helt öppet via en mäklarfirma, som ”vinterbonade sjöbodar” på sex kvadratmeter till ett pris av omkring 800 000 kronor.

Efter att ha fått in ett par anmälningar om att bodarna användes för fritidsboende – något som inte är okej enligt plan- och bygglagen – har stadsbyggnadskontoret besökt platsen.

LÄS MER: Bygglovet gäller förråd – men stugorna i Billdal säljs vinterbonade för 800 000

Få personer på platsen

Rasmus Ahlgren, tillsynshandläggare på stadsbyggnadskontorets byggavdelning, berättar att man gjort tillsyn på platsen vid tre tillfällen under sommaren och tidig höst.

– Det har varit oerhört få personer på området överlag, så vi har inte kunnat se personer där överhuvudtaget och då är det svårt att konstatera boende, säger han.

Hur var vädret när ni var där?

– Vid två av tillfällena var det inte särskilt bra väder. Det kan ju spela in.

Enligt de boende som haft synpunkter på sjöbodarna finns det ganska mycket som talar för att de aldrig var tänkta att använda som förråd till personer med båtplats, som till exempel att de är vända ut mot havet och inte mot bryggorna där båtarna ligger.

Vid GP:s besök på platsen i augusti syntes det också tydligt att det stor sängar och bäddsoffor i några bodar.

– De har ju bygglov för förråd och vad man har i ett förråd är inte definierat i plan- och bygglagen, utan man får ju förvara saker i ett förråd, säger Rasmus Ahlgren.

Trafiken ställer till problem

Lagen förbjudet inte heller att folk sover över i sin sjöbod. Däremot är det inte tillåtet att använda byggnaden för fritidsboende, men var gränsen går är oklart.

Sista biten fram till Killingsholmen är vägen så smal att den inte tillåter mötande trafik. Och det var i första hand trafikfrågan som fick grannarna att reagera på sjöbodsproblematiken. Men sedan några veckor tillbaka är det lugnt, berättar grannen Lennart Königson.

– Det är bara när det är fint väder som det är problem.

Men det övergripande problemet kvarstår, tycker han: alltså att fastighetsägaren söker bygglov för en sak, men bygger någonting annat.

– Det som upprör oss är det falska i det hela och att de inte gjort något åt trafiksituationen, fast de lovade det.

LÄS MER: Badplatserna i Göteborg dit hunden får följa med

LÄS MER: Här är de dyraste bostäderna som såldes i Göteborgsregionen under 2019

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.