Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roland Adrell, tidigare vd för Front Advokater Bild: Anders Ylander
Roland Adrell, tidigare vd för Front Advokater Bild: Anders Ylander

Tidigare Front-vd: Mitt arbete har gett mervärde

Förre Front-vd:n Roland Adrell förhördes under torsdagen om sin roll i byråns misstänkta överdebiteringar, och utmålade sig själv som en viktig rådgivare till stadens chefer och toppolitiker:
– Det går ju inte att skriva i en faktura vad man gör när man jobbar med etablering av kinesiska företag, sa Adrell.

Roland Adrell var först ut att höras bland de 19 vittnena som kallats till förvaltningsrätten i målet där Front Advokater kämpar mot kommunens uteslutning från vidare uppdrag.

Grunden för kommunens hävning av avtalet med Front, och den följande uteslutningen, är att byrån anses ha överdebiterat kommunen.

LÄS MER: Toppolitiker vittnar för Front: ”Goda erfarenheter”

När GP i februari i fjol inledde en granskning av Front framkom att vd:n och delägaren Roland Adrell vissa dagar tagit betalt för 20 timmars arbete.

– Jag har jobbat oerhört mycket, men inte ens jag har jobbat 22 timmar på en dag. Det är tid som jag samlat ihop från mina lappar och samlat ihop på en dag. Det kan också vara att jag haft ett uppdrag med ett fast arvode och lagt ut på timmar, sa Adrell.

Verkar i det fördolda

Dessutom hade han fungerat som ”rådgivare på hög nivå” åt chefer och politiker i staden, berättade han.

– Det hör till undantagen att jag inte varit med i de strategiska projekten i Göteborg de senaste 15 åren.

Förutom att Adrell hävdade att ”hela kommunen vet vem jag är”, påpekade han också att han är en ”born ledare och chef” som vet att arbeta genom andra.

GP:s granskning av Front Advokater ledde till att avtalet hävdes. Nu är frågan en sak för förvaltningsrätten att ta ställning till. Bild: Anders Ylander
GP:s granskning av Front Advokater ledde till att avtalet hävdes. Nu är frågan en sak för förvaltningsrätten att ta ställning till. Bild: Anders Ylander

Enligt hans beskrivning har det under de senaste 15 åren inneburit att han inte arbetat ”hands-on” men varit inne i så gott som alla Fronts ärenden och därmed tagit betalt, ofta för ”genomgång”.

LÄS MER: Striderna mot Front fortsätter

Kommunens upphandlingsjurist Catrin Karlsson Westergren frågade hur detta stämmer med kompetenskraven i ramavtalen.

– Jag ansåg att jag skulle vara med i alla ärenden. Det har gett ett mervärde. Vi kan inte arbeta så att vi får ett sämre resultat, genom att följa avtalet, ansåg Adrell.

Fokus på erfarenhetskravet

En del av det som Catrin Karlsson Westergren valde att rikta in sig på var huruvida Front Advokater använt för oerfarna jurister i stadens ärenden. I ramavtalet fanns ett erfarenhetskrav för vilka som fick arbeta med ärendena.

– Vi kände väl till den bestämmelsen. Däremot är det så, att det här är inte Hjo kommun vi pratar om. Vi pratar om Göteborgs stad, en av Sveriges största organisationer, svarade Roland Adrell på frågan om hur de unga juristerna användes.

LÄS MER: Politikerna om kommunens hävda avtal med Front Advokater

Han menade att det var naturligt att en praxis utvecklas mellan parter vid sidan av ett avtal.

– Vi har aldrig hemlighållit vilka jurister som vi använt i olika ärenden. Det här är en byråkrat-invändning som inte leder någonvart, sa Roland Adrell.

Även Front Advokaters tidigare vice vd och delägare Camilla Wikland förhördes under torsdagen. Hon fick också frågor om användningen av alltför oerfarna jurister och huruvida hon kände till kraven i upphandlingen. Hon menade att hon inte hade koll på exakt hur avtalet var utformat.

– Jag hade inte personligen tittat på det här avtalet.

Catrin Karlsson Westergren: Men du uppfattade ändå att det var okej att använda dom?

– Ja, jag trodde ju det.

Roland Adrell och Camilla Wikland gav inte riktigt samma bild när det gällde hur Front Advokater skötte faktureringen. Enligt Adrell behövde pengarna snabbt komma in till byrån och han kunde ibland skicka iväg fakturor utan att någon annan tittat igenom dem.

– Jag är en ganska effektiv typ. En del skulle säga att det ibland lämnar utrymme för slarvighet. Det är jag böjd att hålla med om. De här fakturorna ska ut fort som fasen för vi behöver ha pengar till löner och så vidare. Jag cirkulerade inte fakturorna speciellt ofta. Det var snabba bud, jag tittade igenom underlagen och sedan ”iväg med dom”.

Få andra inom byrån hade insyn i Roland Adrells fakturering, enligt honom själv. Så upplevde inte Camilla Wikland det.

– Faktureringsunderlag skickades ut för att man skulle kunna titta på sin tid. Man fick se all tid som respektive jurist jobbat och sedan skicka tillbaka.

Camilla Wikland sa att de flesta jurister, inklusive Roland Adrell, arbetat på det sättet. Men när Front och Göteborg ombud påpekar att Adrell lämnat en annan bild ändrade Camilla Wikland sitt svar.

– Jag trodde han gjorde det. Han kanske skickade i vissa ärenden. Jag får korrigera mig lite där, sa hon.

GP har varit i kontakt med Roland Adrell efter torsdagens förhör, men han avböjer att kommentera ärendet ytterligare.

LÄS MER: Jurist på byrån larmade internt

LÄS MER: Fronts råd gav kommunen miljonkostnader

LÄS MER: Stor ökning av kostnaden för advokater – men ingen kontroll

LÄS MER: Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

LÄS MER: Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

LÄS MER: Lista: Roland Adrells långa dagar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.