Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Pressbild SD

Thomas Olin (SD) delade inlägg från högerextremister och nazister

Mölndalspolitikern Thomas Olin (SD) har delat våldsromantiserande inlägg, uppmaningar till raskrig och högerextrem desinformation via sitt Twitter-konto, avslöjar Expo.
Nu uppger paritet att de startat en internutredning.
– Om det finns rasistiska drag hos våra företrädare åker de ut med huvudet före, säger Zandra Pettersson, ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Västra Götaland Väst, till tidskriften Expo.

Tidningen Expo har gjort en kartläggning över sverigedemokratiske politikern Thomas Olins Twitter-konto.

Thomas Olin sitter i Mölndals kommunfullmäktige och har utöver detta uppdrag i flera av kommunens nämnder samt de kommunala bolagen Mölndals Energi AB och Mölndals Parkering ABB.

Bland personerna Thomas Olin delat inlägg av finns bland annat nynazister, ledare för en lokalavdelning inom Nordiska motståndsrörelsen och en före detta Hells Angels-ledare.

Konspirationsteori om Sydafrika

I början av juli skriver Olin själv om sin övertygelse i att det förekommer en systematisk förföljelse av vita människor i Sydafrika, vilket Expo benämner som ”högerextrema konspirationsteorier”.

”Om denna galning skulle vinna presidentvalet kommer USA att förvandlas till ett nytt Sydafrika fast 1000 ggr värre vi ser början på detta redan idag då vita misshandlas och dödas utan att media reagerar”

Samma dag skriver Olin om den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden:

”Nu börjar det! Stoppas inte detta nu har vi snart ett nytt Sydafrika där vita affärsägare släpas ut på gatorna och avrättas. Vinner Joe Biden är det slut med USA”

Ett annat inlägg som han delar är en film som i slow motion påstås visa hur en påstådd antifa-anhängare ”knockas”.

”Underbart det klippet kan man se på flera gånger och njuta lika mycket varje gång”, kommenteras i klippet som SD-politikern delar.

Smutskastar George Floyd

Expo visar även Thomas Olins bevakning av och inställning till George Floyds död, som ledde till stora upplopp och rättviserörelser i USA.

”Stefan Åsberg säger i Aktuellt att man ska lyfta fram det George Floyd stod för? Vad skulle det vara? Kriminalitet och narkotikamissbruk???”, står det i ett inlägg han delat.

Några dagar senare delar han ett inlägg från där det hävdas att ”kidnappat och misshandlat en gravid kvinna”.

Floyd, som dog efter att ha kvävts till döds till följd av ett polisingripande, var varken misstänkt för allvarligt brott eller uppvisade våldsamt beteende innan sin död. Han var dessutom inte fälld för att ha kidnappat eller misshandlat någon gravid kvinna.

SD: Han kommer utredas

Zandra Pettersson, Sverigedemokraternas distriktsordförande i Västra Götaland Väst, säger till Expo att Thomas Olin nu kommer utredas.

– Det är oroväckande det som artikeln visar och något som vi måste åtgärda. Sprider man rasism i vårt parti så visar vi var dörren är, säger Zandra Pettersson till Expo.

– Sedan får vi prata med Mölndals ordförande och distriktsstyrelsen. Det är en demokratisk gång som måste göras.

GP har sökt Thomas Olin via telefon, sms, e-post och via Sverigedemokraternas presstjänst. GP har även sökt Zandra Pettersson via telefon, sms och via Sverigedemokraternas presstjänst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.