Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, hoppas problemet med rapporteringen ska vara löst nästa vecka. Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, hoppas problemet med rapporteringen ska vara löst nästa vecka. Bild: Mia Höglund

Teknikstrul fördröjer rapport om Göteborgs vaccinationer

Sedan cirka två veckor saknas fullständig statistik över hur många som vaccinerats i Göteborgs stadsdelar och i ett antal av regionens kommuner.
– Det ställer till bekymmer eftersom vi inte kan redovisa aktuell fakta, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, VGR.

Det omfattande felet är tekniskt och innebär att alla vaccinationsuppgifter från regionens journalsystem inte har överförts till det nationella vaccinationsregistret (NVR) som Folkhälsomyndigheten ansvarar för.

Första indikationen på att allt inte stämde kom för cirka två veckor sedan och innebär att regionen inte har ett fullständigt och aktuellt underlag över vaccinationerna.

LÄS MER: Boka vaccin mot corona i Göteborg och Västra Götaland – så gör du

”Det jobbas hårt för att lösa problemet”

– Eftersom det finns en osäkerhet redovisar vi ingen statistik utan väntar tills underlaget är komplett. Det jobbas hårt för att lösa problemet och förhoppningsvis ska det fungera från nästa vecka, säger Kristine Rygge.

Framförallt är det journalrapporteringen från Göteborgs olika stadsdelar som inte fungerat och som inte nått det nationella registret. Därför vet man exempelvis inte hur den exakta vaccinationsgraden är i stadens olika områden.

Regionen har haft problem med överföringen av journalsystemet till det nationella vaccinationsregistret vilket gör statistiken för Göteborg oklar. Bild: Olof Ohlsson
Regionen har haft problem med överföringen av journalsystemet till det nationella vaccinationsregistret vilket gör statistiken för Göteborg oklar. Bild: Olof Ohlsson

– Det är klart att det är ett bekymmer att inte kunna redovisa den senaste statistiken. Samtidigt har vi en övergripande koll i Göteborg även om vi inte detaljerat kan se vaccinationstäckningen stadsdel för stadsdel, säger Kristine Rygge.

Möte med ministern

De tre storstadsregionerna har haft svårt att nå ut med information om vaccinationer i socioekonomiskt svaga områden och skillnaderna i vaccinationsgraden är stora mellan utrikes- och inrikesfödda, i synnerhet bland de äldre.

Därför hölls i tisdags ett redogörande digitalt möte med socialminister Lena Hallengren (S) för att bland annat prata om hur man ska få fler utrikesfödda att vaccinera sig och hur det aktuella läget ser ut.

Representanter för Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen deltog, bland dem Kristine Rygge.

Men från VGR fanns inga färska vaccinationssiffror att presentera för ministern.

– Vi har redogjort för problematiken och dess effekter, något ministern nu är medveten om, säger Kristine Rygge och fortsätter:

– För övrigt var det ett bra möte där vi berättade hur vi aktivt arbetar med att få så många som möjligt att vaccinera sig. Vi fick bra gehör, säger hon.

LÄS MER: Liseberg: ”Nu kan vi trycka på knappen”

Komplicerar bilden

Kristine Rygge konstaterar att regionen har tillräckligt med vaccin och att de volymer som nått till ut vårdcentralerna i Göteborg har åtgång. Men eftersom göteborgarna numera kan välja var man vill vaccinera sig vet regionen inte exakt vem som fått sprutan.

– Att vi inte har hela underlaget komplicerar bilden i nuläget. Samtidigt är vi vana vid att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.