Tåg har spårat ur i Göteborg

Ett tåg har spårat ur i Sävenäs i Göteborg. – Det ska vara ett godståg med farligt gods som har spårat ut vid Sävenäs rangerbangård, säger Thomas Fuxborg på polisen.

ANNONS
|

Olyckan inträffade strax före halv tre på fredagseftermiddagen. Både räddningstjänst och polis larmades till platsen.

Enligt polisens presstalesman Thomas Fuxborg handlade det hela om ett tåg som har spårat ur.

– Det ska vara ett godståg med farligt gods som har spårat ut vid Sävenäs rangerbangård, omfattningen är oklar, det är vad vi vet i nuläget, sa Thomas Fuxborg tidigare under fredagseftermiddagen..

Frätande vätska

Vid halv tre-tiden visste man ännu inte om det uppstått något läckage efter urspårningen, men tåget ska innehålla frätande vätska.

– Ämnet som är ombord på tåget är natriumhydroxid, som är en frätande, basisk vätska, berättade Thomas Fuxborg tidgare.

ANNONS

Med anledning av urspårningen meddelande Trafikverket att det under eftermiddagen totalstopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Lerum i båda riktningarna - något som efter en stund åtgärdades så tågen kunde rulla på som vanligt.

Det är i nuläget inte fastställt vad som orsakat olyckan eller om någon skadats i samband med urspårningen.

- Det är statiskt just nu. Det är alltså två vagnar som har spårat ut varav en har natronlut, som bedöms som farligt gods i. Vi är kvar på platsen fortfarande och bedömer läget, berättade Bosse Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det finns inget läckage efter larmet om det farliga godset.

- Räddningstjänsten väntar på att det ska bli strömlöst i området för att de ska kunna göra en ytterligare inspektion, sa Thomas Fuxborg.

"Vet inte vad som ligger bakom det här"

Flera tågförbindelser påverkas av urspårningen och i nuläget är det totalstopp mellan Göteborg och Stockholm, men strax före 16-tiden uppges de gå som vanligt igen.

- Alla tåg till Hallsberg Stockholm påverkas av händelsen. Vi har ingen prognos på när tågen rullar igen, säger Thomas Pihl, presskommunikatör vid Trafikverket.

EnligtIngemar Valdemyr, insatsledare vid räddningstjänsten, kommer fjärrtågen att gå som vanligt efter att en bärgning av tåget är gjord.

- Den ena vagnen är en godsvagn och den har ställt sig på sidan av spåret och den andra är en farligt godsvagn med frätande ämne, natronlut. När det är en sådan vagn med farligt gods i så blir vi inblandade per automatik och vi har rett ut den olyckan nu. Det finnsingen explosionsrisk, vi vet inte vad som ligger bakom det här, berättade Ingemar Valdemyr.

ANNONS

Under räddningsinsatsen stängdes trafiken och strömmen av.

ANNONS