Den vanligaste dödsorsaken bland barn är drunkningsolyckor.
Den vanligaste dödsorsaken bland barn är drunkningsolyckor. Bild: Svenska Livräddningssällskapet

Tänk på detta – innan barnen får bada själva

När ett barn är gammalt nog att bada själv är upp till föräldrarna att bedöma. Många står därför vid badsäsongens start och brottas med frågan. Enligt Svenska Livräddningssällskapet så finns det olika punkter att ta hänsyn till innan man bestämmer sig.
– Det är skillnad på att bada inomhus jämfört med utomhus i och med att det är kallare i vattnet, säger Mikael Olausson, på Svenska Livräddningssällskapet.

ANNONS
|

Med värmen kommer också badsäsongen. Åsikterna går för många isär kring vilken ålder som är lämplig när det kommer till att låta sina barn bada utan en förälders tillsyn.

Enligt Svenska livräddningssällskapet är de allmänna råden att man aldrig ska bada ensam och att man ska vara simkunnig för att vistas säkert i vattnet.

– För att räknas som simkunnig ska du bland annat kunna simma 200 meter varav 50 meter är på rygg, säger Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet.

När man fastställt att barnet är simkunnigt finns det enligt Mikael Olausson även andra aspekter att fundera kring innan man som förälder bestämmer sig för att släppa i väg sitt barn.

ANNONS

– Man bör även fundera kring mognadsaspekten och hur konsekvenstänket ser ut. Bara för att barnet kan simma betyder inte det att man kan hantera en kritisk situation, säger han.

LÄS MER:Experten: Drunkning ser inte ut som på film

Viktigt att kunna flyta

I Sverige ingår det i läroplanen att barn ska vara simkunniga vid årskurs sex.

– Men detta varierar lite från kommun till kommun. Vissa börjar med simning i skolan redan i årskurs ett, säger han.

Många tar även tidigt med sig sina barn på babysim vilket Mikael Olausson menar kan hjälpa föräldrar att känna sig tryggare i vattnet tillsammans med sina barn.

– Men bara för att man gått på babysim som liten behöver inte det betyda att barnet automatiskt blir en bra simmare, säger han.

Mikael Olausson poängterar även vikten av att kunna flyta och att barn under sex år aldrig ska lämnas på mer än armlängdsavstånd när man befinner sig kring vatten.

Träna både inne och ute

2013 etablerades en allmän rekommendation som säger att barn bör vara minst 12 år för att få bada utan en vuxens tillsyn.

– Den rekommenderade åldersgränsen är mer av en riktlinje för badanläggningar. I slutänden är det upp till föräldern och det är också hos den som det slutgiltiga ansvaret ligger. Man får inte tappa ansvarskänslan av bekvämlighetsskäl för att man inte orkar ta diskussionen, säger han.

ANNONS

Under 2016 drunknade tio barn enligt Svenska livräddningssällskapets statistik. År 2017 var det det fem stycken.

– Drunkningsolyckor är vanligaste dödsorsaken bland barn. Så träna först inomhus och sedan utomhus och avgör därefter vad som är lämpligt för ditt barn.

Barn kan även med fördel simma längst med strandkanten i stället för ute på djupare vatten.

– Om man då blir kall, trött eller rädd så kan man lätt sätta ner foten och vila.

LÄS MER:Råden till dig som vill simträna utomhus

Att lära sig barnets begränsningar

På Härlanda tjärn är det fullt av småbarnfamiljer. Aneta Frelek, 39 år, arbetar som lärare i östra Göteborg och är på plats med sin familj. Ingen av hennes tre barnen får lov att bada utan vuxen.

– Min äldsta son, Milton, är åtta år och han skulle jag nog släppa i väg ensam vid tolvårsåldern skulle jag tro. Kanske lite tidigare för han är väldigt lugn och samlad, säger hon.

Hon tror att mycket handlar om att lära känna sitt barns begränsningar.

– Det handlar också om vilket risktagande barnet har. Där får ju varje förälder göra sin egen bedömning. Hur lugna barnen är, och vilka typer av kompisar de har, det är lite olika saker man får väga in, säger hon.

ANNONS