Sydamerikansk fågel värst på Universeum

På Universeum behöver man inte oroa sig för krokodiler. I stället är det en sydamerikansk fågel som är vanligast förekommande i incidentrapporterna.
– De är framme och är allmänt hotfulla och försöker picka på besökarna, säger zoologen Daniel Roth.

ANNONS
|

Förra veckan fick polisen i Stockholm in ett ovanligt larm om att en man hade blivit biten i armen av en krokodil. Olyckan inträffade under en privat tillställning på Skansen.

På Universeum i Göteborg skulle dock inte något liknande kunna inträffa, säger Daniel Roth som är zoolog på anläggningen.

– Nej, vi har inte riktigt den storleken på djur här. Det som vi har som är större är våra hajar, men de är inte så konfrontativa som en krokodil är. Vi har ingenting som medför den typen av risk. Framförallt inte för våra besökare, säger han.

I mars 2017 införde Universeum ett nytt rapportsystem för incidenter med besökare. Sedan dess har fyra händelser inträffat. Men det är inte några rovdjur som ligger bakom – vid alla tillfällen handlar det i stället om trumpetarfåglar – en sydamerikansk hönsfågel som på många sätt påminner om en svensk höna, men med längre ben.

ANNONS

Daniel Roth berättar att det är när de vaktar sina ägg som de blir särskilt känsliga för eventuella inkräktare.

– När vi har djur som går tillsammans med människor är det i vanliga fall väldigt trevligt så länge det fungerar beteendemässigt. Men i det här fallet skrämmer en del barn fåglarna som sedan ger igen på någon annan. De är framme och är allmänt hotfulla och försöker picka på besökarna. Det är inte speciellt uppseendeväckande, men det uppfattas som otrevligt.

Daniel Roth, zoolog framför en Svartfenad revhaj på Universum.
Daniel Roth, zoolog framför en Svartfenad revhaj på Universum. Bild: Robin Aron

Efter den senaste händelsen i november 2018, då besökare vid upprepade tillfällen ska ha försökt röra vid eller klappa trumpetarfåglarna, flyttades arten till ett hägn utan möjlighet till publik kontakt. Där går de fortsatt.

– Fåglarna fungerar ganska bra med folk, men folk fungerar inte så bra med djuren, konstaterar Daniel Roth.

I övrigt ska apor av arterna tvåfärgad tamarin, goeldisapa och vitörad silkesapa ofta få oönskad närkontakt med människor.

– Om föräldrarna inte riktigt har koll på sina barn kan de springa fram och försöka ta en apa. Då har det förekommit att apan har nafsat efter barnet. Föräldrarna brukar ta kontakt med guider eller gästservice efteråt. Det brukar räcka med det.

Sengångare missade äppelbit

Kvicka fåglar och apor i all ära, men den händelse som sticker ut mest på Universeum rör den mer trögrörliga sengångaren. Under våren blev en djurvårdare biten i fingret av en individ. Daniel Roth medger att han blev förvånad när han först fick höra talas om olyckan.

ANNONS

– De är inte jättesnabba i sina rörelser. Däremot är de ganska drälliga ibland när de tar sitt käk. Det var en djurvårdare som försökte fånga en äppelbit som ramlade ur mungipan på den och fastnade med fingret. Det ledde till ett bett i pekfingret. De har väldigt stora kindtänder som är väldigt vassa.

Han säger att Universeum är noga med att följa upp alla typer av olyckor.

Han påminner också om att man inte får glömma bort att djuren på anläggningen är vilda.

– Det är lätt att tänka att aporna är tama bara för att de är små, men så är det inte. Vi har de här djuren på grund av att specifika arter är en del i bevarandeprojekt. Det gäller även Kubakrokodilen på Skansen som tyvärr orsakade den otäcka skadan. Det här är djur som ska ingå i avel eller sättas ut i det vilda i framtiden. Under tiden vill vi hålla de så vilda som vi kan.

Tukanerna delar bur med sengångarna på Universeum och blev förmodligen vittne till olyckan.
Tukanerna delar bur med sengångarna på Universeum och blev förmodligen vittne till olyckan. Bild: Meli Petersson Ellafi
ANNONS