Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Paludan på Frölunda torg i februari. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Rasmus Paludan på Frölunda torg i februari. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

SVT-reporter förflyttas från nyhetsdivisionen

Under en demonstration vid Frölunda torg i februari uttryckte en SVT-reporter åsikter om den danska högerextremistiska politikern Rasmus Paludan.
Nu meddelar SVT Västs ansvariga utgivare Anton Svendsen att reportern är bortplockad från allt nyhetsarbete.
– Det är inte omöjligt att det påverkat förtroendet för oss i någon mån, säger Anton Svendsen.

Det var i slutet av februari som den högerextrema politikern och partiledaren för det danska partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, var på Frölunda Torg i Göteborg för att bränna en koran.

Det är någonting han gjort tidigare och även den senaste veckan, vilket legat till grund för flera våldsamma upplopp i svenska städer.

Från demonstrationen på Frölunda torg som överlag gick lugnt till spreds ett klipp efteråt på en SVT-reporter iklädd en SVT-jacka som uttalar sig kritiskt om Paludan. Reportern blir även konfronterad av en kvinna som ifrågasätter hans neutralitet.

Då svarar han:

– Fast han är ju inte klok [...] Jag ska vara neutral. Men inte med honom. Jag tror inte han är frisk.

Plockas bort från nyhetsredaktionen

Efter händelsen startades en internutredning och SVT Västs ansvariga utredare Anton Svendsen meddelade att reportern under utredningen arbetsbefriats. Nu meddelar han att reportern har blivit förflyttad från nyhetsdivisionen, någonting som GT var först att rapportera om.

– Vi kunde konstatera att reportern inte följt vår medarbetarpolicy. Det står att man ska vara opartisk, neutral och inte ta ställning i politiska eller andra kontroversiella frågor, vilket han gjort. Då blev han arbetsbefriad under en längre period men det har fått arbetsrättsliga konsekvenser som jag inte går in på.

Reportern får under resten av 2022 inte arbeta på nyhetsredaktionen över huvud taget och har placerats på en tjänst där han inte kan påverka nyhetsarbetet eller innehållet överlag på SVT Väst.

Kan ha påverkat förtroendet

Vad händer efter 2022?

– Eftersom de är ett valår i år är det extra viktigt för oss att visa att vi är opartiska och oberoende. Det är mycket politisk bevakning i år och därför gäller beslutet år 2022. Som det ser ut nu ska han komma tillbaka men det får tas nya beslut då om vilka jobb och uppgifter han kan få. Det finns mycket på SVT, även sånt som inte är politisk bevakning.

Kan han arbeta med ett liknande nyhetsarbete framöver?

– Att han skulle bevaka den här typen av demonstrationer i framtiden ser jag som uteslutet.

Kan det här ha påverkat ert förtroende på något sätt?

– Det är inte omöjligt att det påverkat förtroende för oss i någon mån. Sen tror jag de flesta ser att vi tar det på allvar och vi är noga med vårt oberoende, säger Anton Svendsen.

LÄS OCKSÅ: SVT-reportern om koranbrännaren: ”Tror inte han är frisk”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.