Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Fogelklou, komunalråd (SD) . Bild: Stefan Berg
Jörgen Fogelklou, komunalråd (SD) . Bild: Stefan Berg

Sverigedemokraterna startar utredning mot Fogelklou

Sverigedemokraterna inleder nu en utredning mot partiets kommunalråd Jörgen Fogelklou och hans påstådda koppling till hatkontot ”afghan” på Flashback. Det uppger Aftonbladet.
– Jag har inga problem med det, den här saken måste ur vägen, säger han till GP.

Under åren 2010 och 2011 gjorde användaren ”afghan” en rad grovt rasistiska och hatiska inlägg på Flashback. Som: ”juden är roten till allt ont....men självfallet skall vi bekämpa all form av ondska i vårt eget land, så som [n-ordet], kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”

”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

Kontot är, enligt en granskning som gjordes av Aktuellt Fokus 2016, kopplat till e-postadressen ”[email protected]” – en e-postadress som tillhört Jörgen Fogelklou.

Fogelklou förnekar helt

Men Fogelklou har ända sedan uppgifterna dök upp första gången förnekat att det är han som startat kontot och skrivit inläggen. I en intervju med GP i slutet av förra veckan sa han att det är ”fysiskt omöjligt” eftersom han inte använt adressen sedan 2003, medan ”afghan”-kontot startades 2005.

De senaste veckorna har Aftonbladet granskat Fogelklou och hans eventuella koppling till Flashbackkontot och bland annat tagit hjälp av säkerhetsexperter, som menar att det är osannolikt att någon annan än SD-kommunalrådet ligger bakom inläggen – något som fått partiet att till sist agera och starta en utredning.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information, samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, säger partiets pressekreterare Christian Krappedal till GP.

Partiet: ”vi återkommer”

– Utfallet av denna utredning blir sedan en sak för partistyrelsen att ta ställning till. När det är gjort kommer vi ha möjlighet att återkomma till frågan, säger han.

Jörgen Fogeklou säger till GP att han är informerad om att utredningen har startats och att han kommer att samarbeta fullt ut.

– Det är jättevälkommet. Jag har inga problem med det överhuvudtaget, jag ställer upp till hundra procent.

Vad kan du göra?

– Det enda jag sagt är att jag ställer upp helhjärtat, men hur vi går tillväga det vet inte jag. Men det här måste ur vägen, så enkelt är det.

Initiativet kommer uppifrån

Varför måste det ur vägen?

– Det här kan inte ploppa upp vartannat år. Det är bedrövligt för mig och min familj och det är bedrövligt för partiet.

Varifrån kommer initiativet till utredningen?

– Jag har sagt hela tiden ”har vi inga IT-tekniker eller så som kan titta på det”, det har jag sagt hela tiden. Men initiativet nu kommer uppifrån.

Du är helt övertygad om att man inte kommer att hitta någonting?

– Ja, absolut.

Du vet att du inte skrivit detta?

– Ja, jag vet till hundra procent att jag inte skrivit de här grejerna. Så är det. Det vet jag.

Det som bland annat säkerhetsexperterna pekat på, som talar för att det är Jörgen Fogelklou skrivit inläggen på ”afghan”-kontot är att samma formuleringar, innehåll och sätt att uttrycka sig återkommer både där och på konton där han skrivit under eget namn.

LÄS MER: Jimmie Åkesson måste slänga ut Fogelklou ur partiet

LÄS MER: Hotade sympatisör – nu ska Fogelklou göra SD mer seriöst

LÄS MER: Åkesson: "Det blev nödvändigt att utesluta Hansson"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.