Tord Larsson hoppar av SD och anklagar gruppledaren Lars Hansson för pajasfasoner. "Det får han tycka om han vill", svarar Lars Hansson.
Tord Larsson hoppar av SD och anklagar gruppledaren Lars Hansson för pajasfasoner. "Det får han tycka om han vill", svarar Lars Hansson.

Sverigedemokrat blir politisk vilde

ANNONS
|

Vid valet i höstas toppade Tord Larsson SD-listan för Göteborg centrum och blev invald i fullmäktige, ett uppdrag han såg fram emot. Men ganska snart hade han invändningar mot gruppledaren och SD:s kommunalråd Lars Hansson. Vid förra fullmäktigemötet fick han slutligen nog och bestämde sig för att hoppa av.

Då hade Lars Hansson ställt sig upp flera gånger och deklarerat att om bara Göteborgs stad skickade upp honom till finansministern skulle han enkelt förhandla bort trängselskatten.

- Det är pajasfasoner som skämmer ut partiet inför väljarna, säger Tord Larsson.

Han beskriver Lars Hansson som en "gråsosse från förorten, med Göran Johansson-komplex" och en partiföreträdare som stänger alla dörrar för partiet.

ANNONS

- Det började egentligen redan vid de "långa voteringarnas natt", jag var helt emot det, säger Tord Larsson.

På decembermötet i fullmäktige begärde SD votering i nästan alla personval. Det innebar att mötet förlängdes med sju timmar mot normalt och inte var slut förrän två på natten.

- Det blev bara fars av det. Jag har bekanta inom andra partier och de säger att den gången sköt vi oss i foten. Det är kört för oss att få en dialog med de andra partierna i några frågor.

Tord Larsson säger att han egentligen är moderat, men att han tycker att Moderaterna på riksnivå har svikit i det han betraktar som partiets grundfrågor: försvaret, kriminalvården, äldreomsorgen och skolan.

- När Fredrik Reinfeldt gjorde upp med Miljöpartiet om invandringen gick jag över till SD, säger han.

Men han vill gärna peka på att SD-politik handlar om mer än invandring.

Hur känner du för partiets utveckling under Mattias Karlsson?

- Jag vill inte prata om det. Nu får detta ha sin gång. Men för min del handlar det om vad som händer här i kommunfullmäktige. Nu hade vi chansen att få till någonting.

Vad ser du att ni hade chans att få till?

ANNONS

- Jag har kontakt med folk i andra partier som vi skulle ha kunnat ha talat med. Men på grund av diverse pajaskonster från vårt kommunalråd är den dörren stängd under den här mandatperioden.

Tord Larsson har inga planer på att gå in i något annat parti utan kommer att sitta kvar på sin plats i fullmäktige och arbeta för de sakfrågor, framför allt kultur och äldreomsorg, som han tycker är allra viktigast. Han har inte mycket att säga om turbulensen inom SD på riksnivå och inte heller om årsmötet i Göteborg där den förre SD-ledaren och nuvarande riksdagsledamoten Mikael Jansson voterades bort ur styrelsen, han bara bekräftar att det finns olika viljor inom partiet i Göteborg.

Har du framför kritiken till Lars Hansson?

- Ja, och det ska man inte göra. Kritisera inte Lars Hansson, då får du det onda ögat.

Är det fler som känner som du i fullmäktigegruppen?

- Ja.

Är det fler som överväger att hoppa av?

- Nej.

Lars Hansson bekräftar att Tord Larsson har lämnat partiet.

Han är väldigt kritisk till dig och tycker du håller på med pajaskonster. Hur ser du på det?

- Det får stå för honom. Det får han tycka om han vill.

ANNONS

Hur mår SD i Göteborg?

- Fantastiskt bra. Bättre än någonsin, säger Lars Hansson.

ANNONS