Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen undersökte under eftermiddagen vem som kan ta hand om ormen samt bestämma vilken slags orm det är. Bild: Johan Borg
Polisen undersökte under eftermiddagen vem som kan ta hand om ormen samt bestämma vilken slags orm det är. Bild: Johan Borg

Svartvit orm hittad i soporna

Polisen larmades när en orm upptäcktes i soporna i Frölunda. Ormen är en och en halv meter lång, svart- och vitrandig och beskrivs som ”exotisk”. Ormen hittades av miljöarbetaren Reine Lingquist.
– Vanligtvis hittar vi bara en massa råttor, säger han.

När Reine Lingquist och hans kollega David Elyassi i vanlig ordning skulle tömma ett sopkärl på sin runda i Västra Frölunda, hände något som däremot inte hörde till det vanliga.

– Då står några kollegor och pekar ned i soptunnan, säger han och berättar hur de gick fram och titta – under sopsäcken hade en lång, randig orm lagt sig till rätta.

Enligt polisen rör det sig om en orm med en längd på en och halv meter. Men Reine Lingquist och hans kollegor hanterade det hela metodiskt.

– Vi böjer ett stålband och plockar upp den och bär ut den på gräsmattan. Den rörde sig lite, säger Reine Lingquist, som också ställde sig och vaktade ormen medan först djurambulansen kontaktades.

– Han skrattade till lite och sa att vi får nog ringa polisen, vilket vi då gjorde. Polisen tog det på allvar och kom dit.

Fortsatte arbetet

När polisen kom till platsen fortsatte arbetsdagen.

– Vi åkte vidare. Vanligtvis hittar vi bara en massa råttor, men det är inget man tar vara på.

Reine Lingquist och hans kollega David Elyassi. Bild: Privat
Reine Lingquist och hans kollega David Elyassi. Bild: Privat

Med hjälp av Universeum kunde polisen konstatera att det rör sig om en vacker, men helt ofarlig, kalifornisk kungssnok.

Ormen togs till ett djursjukhus, men överlevde inte dagen.

– Den var i så pass dåligt skick, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen.

Kalifornisk kungssnok

Som namnet skvallrar om hör arten hemma i västra USA och Mexiko i vilt tillstånd. På grund av den vackra teckningen är den dock relativt vanlig att hålla som husdjur, säger Daniel Roth, zoolog vid Universeum.

– Det är ju en ogiftig orm. Precis som många andra ormar som hålls som husdjur liknar den lite mer giftiga varianter. Men den är helt ofarlig, säger han.

Han konstaterar också att det rör sig om ett ganska stort exemplar. Normalt sett blir arten inte längre än drygt en och en halv meter.

– Vad vi kunde se på bilderna så var det en fin orm så det är väldigt tråkigt att det slutade som det gjorde, säger han.

Han tror att ormen har hamnat i soptunnan antingen på grund av att någon har haft tappat bort den, eller att någon har slängt den.

– Min förhoppning är att någon har tappat bort den, om någon har slängt ut den är det väldigt tråkigt. Det blir ju djurplågeri att släppa ut en exotisk orm på vintern. Det är ganska plågsamt för en orm att frysa ihjäl, säger han.

– Om det är så att man verkligen inte kan ha kvar sin orm ska man vända sig till en veterinär och ta bort djuret. Då görs det på ett betydligt mer humant och mindre plågsamt sätt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.