- Det är ett svårutrett brott då det många gånger är ord som står mot ord, säger polisen Robert Björklund.
- Det är ett svårutrett brott då det många gånger är ord som står mot ord, säger polisen Robert Björklund.

Svårt att hitta konkreta lösningar

ANNONS
|

–Det kan vara lättare att följa med strömmen och klä sig på ett visst sätt, för då slipper du tjatet, säger Robert Björklund, som har 20 års erfarenhet av arbete som polis i nordöstra Göteborg. Man tycker inte om det, men det känns ändå bättre att lösa det så än att gå i strid. Och det är inte bra eftersom vi lever i ett land med vissa grundlagar som gör att vi har våra rättigheter och skyldigheter. Det finns en mall för hur man ska vara och den ska man följa. Till viss del tror jag att det handlar om kultur och till viss del hur man själv tolkar religion.

ANNONS

Han berättar att han arbetat mycket med integrationsfrågor och varit med och informerat nyanlända invandrare om bland annat grundlagar och religionsfrihet.

–Vi berättar att man har en rättighet att vara som man själv vill vara. Det tas emot olika. En del kan reagera negativt, men merparten tror jag är glada över det. Det blir tydligare i ett område där många kommer från andra kulturer. Även om de lämnat någonting bakom så har de med sig strukturerna när de kommer till ett nytt land.

Han förklarar svårigheterna med att göra något åt att kvinnor tvingas bära slöja mot sin vilja. Han menar att det beror på hur det tar sig uttryck.

–Det är svårt att komma på några konkreta lösningar. Är det någonting som är brottsligt som exempelvis ett ofredande, då kan vi gå vidare med det. Men det är också ett svårutrett brott då det många gånger är ord som står mot ord. Jag tror det bästa är att lyfta frågan, att få igång en debatt. Vi måste få upp ögonen för problemet. Om så bara en person blir utsatt för det så är det tillräckligt allvarligt tycker jag.

Även Marie Company känner igen situationen. Hon arbetar på socialkontoret i Angered och är enhetschef på en av enheterna som arbetar med barn och unga upp till 18 år. Hon säger att socialtjänsten kan erbjuda allt från stödsamtal till skyddat boende.

ANNONS

– Men det handlar mer om tillfälliga lösningar, det är ingen lösning på problemet i sig, säger hon.

Marina Johansson (S) är ordförande för social resursnämnd i Göteborg och tror att vi behöver öka medvetenheten kring vad som sker.

– Det här är en stor och viktig fråga som jag upplever att vi tillsammans behöver lyfta i stadsdelar, kommuner och landsting. Vi behöver göra en genomlysning för att se vad vi gör redan nu och vad vi kan göra i framtiden.

ANNONS