Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sunkiga toaletter utanför Sahlgrenska sjukhuset

Får du inte följa med som sällskap in på Sahlgrenska sjukhuset och behöver uppsöka en toalett är det endast tre toaletter uppställda utomhus i området som står till buds. Men toaletterna är inte städade och möjligheten att tvätta händerna saknas.
– Jag blev chockad över hur smutsigt det var, berättar Lyyti Kamperin.

Det är hårda restriktioner som gäller vid besök till Sahlgrenska sjukhuset. För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar. Endast vårdnadshavare och ledsagare får följa med förutsatt att de inte har luftvägssymtom eller feber.

Lyyti Kamperin från Uddevalla följde med sin man till Sahlgrenska förra veckan och blev inte insläppt. Inte heller till kafeterian i huvudbyggnaden vid Blå stråket kunde hon komma in utan fick vänta utanför. Under sin väntan behövde hon uppsöka toalett och vakterna hänvisade henne då till de tre toaletter som står uppställda bakom en av byggnaderna i området. Enligt vakterna var det de enda toaletterna som finns i området.

– Den första toaletten vill jag inte ens beskriva, berättar Lyyti Kamperin.

De andra var i något bättre skick men även där fanns mycket att anmärka på.

– Tvättstället var fullt av vatten, det fanns ingen tvål och ingen handsprit. Det gick helt enkelt inte att tvätta händerna.

”Viktigt att taxichaufförerna har rena händer”

Enligt uppgift till Lyyti Kamperin används toaletterna även av taxichaufförer i området. De smutsiga toaletterna gör henne därför extra upprörd.

– Tänk på att taxichaufförerna ska hjälpa och köra patienter, och så kan de inte tvätta sig om händerna om de inte själva har våtservetter eller handsprit i bilen. Vad gör inte det med risken för smittspridning? frågar hon sig.

Det är Västfastigheter som ansvarar för toaletterna och det är inte första gången allmänheten klagat på hygienen.

I en replik till en upprörd insändarskribent i november förra året skrev Adam Hagsjö, huvudförvaltare för Västfastigheter, att de vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med städproblemet.

– Självklart ska toaletterna vara utrustade med toalettpapper, tvål och handsprit, skrev han i repliken.

LÄS MER: Sunkiga toaletter utanför Sahlgrenska en virusrisk

LÄS MER: Vi har vidtagit åtgärder för smutsiga toaletter

Har bytt städleverantör

Adam Hagsjö är förvånad att det nu framförs ny kritik.

– I samband med kritiken i november vidtog vi alla åtgärder man kan göra. Vi bytte ut städleverantören och såg till att toaletterna både töms och städas betydligt oftare, säger Adam Hagsjö.

Därefter har han levt i tron att det fungerat bra och när GP ringer och förmedlar den nya kritiken är det första gången han nås av nya klagomål. Adam Hagsjö ska följa upp klagomålet men säger samtidigt att om det inte fungerar så får man överväga att ta bort toaletterna helt och hållet.

Toaletterna dyra i drift

– Vi betalar otroligt mycket pengar för att få de här toaletterna skötta och det här är en unik service i första hand riktad till taxichaufförerna, inte till allmänheten. Vi förvaltar fastigheterna och har egentligen inte ansvar för något utanför dem. Det här är en åtgärd vi inte gjort någon annanstans.

Toaletterna får givetvis användas av alla men då det inte finns någon särskild plats utanför sjukhusbyggnaderna där anhöriga kan vänta så rekommenderar Adam Hagsjö att de som följer med anhöriga och bekanta planera sin väntan på annat sätt.

– Men var ska man vänta då? Vi kom från Uddevalla, kollektivtrafik ska man ju undvika och att köra och hitta ställen att parkera på i Göteborg är inte så lätt. Det borde sjukhuset ha tänkt på, tycker Lyyti Kamperin.

Sahlgrenskas presstjänst förtydligar att det inte är sjukhuset som har ansvar för att tillhandahålla extra toaletter till allmänheten. De tre toaletterna som Västfastigheter ställt upp utanför en av sjukhusets byggnader är det som står till buds.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.