Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Axel Josefson (M) säger att styrningen av stora byggprojekt blivit något bättre, men att grundproblemet ändå finns kvar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Stuprörsorganisationen ett problem – som kvarstår

Stadens stuprörsorganisation pekas ut som en av orsakerna till att planerna för Frihamnen havererade. Och att bygget på Skeppsbron står stilla. Trots att alla är medvetna om problemet är det ännu inte löst.

Mattias Jonsson (S) som tidigare var ordförande i Älvstranden utveckling AB berättar hur han på så gott som alla möten med ägarbolaget Stadshus AB pekade på de problem stadens organisation ställde till med i arbetet med Frihamnen.

Förvaltningar och bolag på samma nivå i hierarkin – Älvstranden, trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och så vidare – förväntades samarbeta utan att någon hade ett övergripande ansvar. Följden blev att det var svårt att få klara besked om till exempel kostnader och att det inte fanns någon möjlighet att kräva att saker och ting verkligen blev gjorda.

LÄS MER: Frihamnen skulle lösa stadens alla problem – därför sprack planerna

Ingen har övergripande ansvar

På Skeppsbron blev först garaget dyrare. Senare rusade kostnaderna för bland annat kajförstärkningar iväg, något som stoppat hela projektet. Även där har många pekat på att det är bristen på helhetssyn och övergripande ansvar som är det verkliga problemet.

LÄS MER: Tre års utredning – men ingen ny organisation

Fenomenet ställer även till det i mindre projekt, som tillfälligt stannar upp för att en nämnd inte är klar med sin del eller saker och ting gjorts i fel ordning. Under förra mandatperioden fanns det idéer om att ersätta dagens stuprörsorganisation med en annan nämndstruktur – där en nämnd skulle få ett helhetsansvar för sin del av kedjan i ett projekt – men planerna fick inte politikernas stöd.

LÄS MER: Smyrnakyrkan redo att börja bygga i Frihamnen

Samlat under ett kommunalråd

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att man gjort några åtgärder för att komma åt problemet, som att ge fastighetsnämnden ett övergripande ansvar för ekonomin i olika stadsutvecklingsprojekt. Man är också på väg att skapa en strategisk enhet på stadsledningskontoret som ska jobba med strategiskt övergripande frågor.

– I vårt styre har vi också samlat ansvaret för stadsutveckling och de tekniska nämnderna under ett kommunalråd. Det hade inte det rödgröna styret, säger han.

"Mer behöver göras"

Sammantaget tror han att det här kommer att göra att ansvaret för projekten hänger ihop bättre. Även om det inte löser alla problem fullt ut.

– Det är fortfarande så att vi har flera nämnder som är involverade, så problemet finns delvis kvar, säger han.

Mattias Jonsson (S) håller med om att problemet inte är löst.

– Stadsledningskontoret har en tydligare roll och det är ett steg i rätt riktning. Men de har fortfarande inget mandat, så mer behöver göras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.