Daniel Dewerud, Heino Ollin, Vilma Stockvall, Kajsa Lecander och Adam Fröberg vann Studentspaden för grävet om ”Studentbostadsgranskningen”.
Daniel Dewerud, Heino Ollin, Vilma Stockvall, Kajsa Lecander och Adam Fröberg vann Studentspaden för grävet om ”Studentbostadsgranskningen”. Bild: GP

”Studentbostadsgranskningen” tog hem Studentspaden

På lördagskvällen vann journaliststudenter från JMG i Göteborg Studentspaden under Guldspadegalan. Med ”Studentbostadsgranskningen” avslöjar de hur ett av Sveriges största studentbostadsföretag, SGS, haft undermåliga och ostädade lägenheter.

ANNONS
|

Studenterna Vilma Stockvall, Heino Ollin, Adam Fröberg, Kajsa Lecander och Daniel Dewerud som går på institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet vann Studentspaden under lördagskvällen.

Granskningen handlar bland annat om studenter som larmar om kackerlackor och mögel i lägenheter som tillhör SGS, ett av Sveriges största studentbostadsföretag.

”Studentbostadsgranskningen” publicerades på GP i januari, och som läsare får man följa studenter som vittnar om matrester och kryp på golvet, en trasig ugn och en läckande toalett, efter nyinflyttning i lägenheterna.

Den avslöjar också hur SGS inte kontrollerat vare sig lägenheternas skick eller slutstädning efter att hyresgäster flyttat ut.

ANNONS

Juryns motivering lyder:

”För att ha avslöjat hur studenter betraktas som andra klassens hyresgäster och tvingas vara sambo med plattbaggar, kackerlackor och annan ohyra.”

Utöver Studentspaden var GP nominerade i kategorin Storstadstidning för reportaget ”Patriarkens högra hand”.

Fakta: Guldspaden

  • Guldspaden är Sveriges främsta pris inom grävande journalistik och har delats ut sedan 1991.
  • Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister till de journalister som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Källa: Föreningen Grävande Journalister

LÄS MER:Studenter i Göteborg har problem med kalla SGS-lägenheter

LÄS MER:GP-granskningar nominerade till två guldspadar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS