Stort antal gravar förstörda på kyrkogård

En kyrkogård i Kungsbacka har vandaliserats under natten mot långfredag. Anna Strandeberg skulle besöka en av gravarna, men möttes av förödelse.
– Folk hade gjort det fint med påskliljor och nu ligger gravstenarna knäckta fram över dem, berättar hon.

ANNONS
|

Det var på långfredagen som Anna Strandeberg och hennes dotter skulle besöka en av gravarna på Skogskyrkogården i Kungsbacka. De möttes av stor förstörelse.

– Det var 25 gravstenar som någon hade sparkat ner. Jag blev bara så förbannad, säger hon.

– Folk hittar på många hyss, men det här är helt meningslöst. Det är att sparka på folk som är på kyrkogården av en anledning, att sörja. Det känns så respektlöst. Jag blev så arg, säger Anna Strandeberg, som tidigare har pratat med GT om händelsen.

Läs även: Här är knarkgömmorna – på kyrkogård och i Botaniska trädgården

ANNONS

På Skogskyrkogården finns det kist- och urngravar, minneslund och askgravlund. Inför påsk hade många pyntat extra hos sina anhöriga.

– Folk hade gjort det fint med påskliljor och nu ligger gravstenarna knäckta fram över dem, säger Anna Strandeberg.

90 år gammal kyrkogård

Kyrkogården har funnits sedan 1930-talet och ligger i utkanten av Kungsbackaskogen. Skogskapellet där de flesta begravningsceremonier äger rum har legat på platsen sedan 1960-talet.

Den grav som Anna Strandeberg och hennes dotter själva skulle besöka var som tur var orörd. Men Anna Strandeberg känner starkt med de som under långfredagen har mötts av en förstörd grav.

– Det är svårt att sätta sig in i känslan för de drabbade. Graven är det sista man har kvar av personen och man planterar och gör det fint där för att hedra och minnas dem.

Vandaliseringen ska ha skett under natten mellan skärtorsdagen och långfredagen. Enligt kyrkogårdsförvaltningen har händelsen polisanmälts.

ANNONS