Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det kommer bli hårda vindar på västkusten från tisdag eftermiddag, sen kommer de att tillta under kvällen och natten. Kan till och med bli storm. Bild: Arkivbild: Björn Larsson Rosvall
Det kommer bli hårda vindar på västkusten från tisdag eftermiddag, sen kommer de att tillta under kvällen och natten. Kan till och med bli storm. Bild: Arkivbild: Björn Larsson Rosvall

Stormvarning: Mycket hårda vindar på väg in över Göteborg

Det kommer att börja blåsa ordentligt på tisdag eftermiddag och vindarna kommer sen bara att tillta under kvällen och natten. Det kan bli uppemot 24 till 26 meter per sekund i byarna på land, och blir ännu blåsigare till havs. Nu har SMHI gått ut med en varning för mycket hårda vindar.
– Det är inte omöjligt att det blir storm på land, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kan vara läge att binda fast studsmattan i trädgården, och att inte ha lösa föremål liggande i trädgården. För det ska blåsa kraftigt de kommande dagarna, enligt SMHI.

På tisdag kväll börjar det blåsa ordentligt på Västkusten och i Göteborg. Vindarna kommer att fortsätta under natten mot onsdagen och det mojnar inte förrän på onsdag eftermiddag.

"En snabb upptrappning"

– Vindarna startar vid 17-19-tiden på tisdag kväll, sen blir det en snabb upptrappning under kvällen och natten, det kan bli uppemot 24 till 26 meter per sekund i byarna vid kusten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kommer att blåsa ordentlig på västkusten berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. Bild: SMHI
Det kommer att blåsa ordentlig på västkusten berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. Bild: SMHI

Till havs kan det bli ännu blåsigare – med 26 till 28 meter per sekund i byarna.

– Det är inte omöjligt att det blir storm på land, men det är för tidigt att säga ännu. Men att det kommer att blåsa ordentligt är säkert, menar Linus Karlsson.

SMHI varnar

SMHI gick ut med en klass 1-varning på tisdagsmorgonen om att det kommer att det kommer att blir mycket hårda vindar i kustområdet. Bohuslän, Göteborg, Västra Götaland och norra Halland kommer att drabbas.

– Det kommer att vara som värst inatt och tidigt i morgon, sen avtar vindarna, men man får räkna med friska vindar under dagen. Det kommer även en del regn, och inåt landet blir det mer snöblandat, och det kan påverka trafiken, säger Therese Fogman meteorolog på SMHI

En ljusglimt

Kan saker blåsa iväg?

– Lösa föremål som inte är tunga kan komma att lätta, och träd kan komma att välta. Man bör vara uppmärksam på vad man har i trädgården, och agera utifrån det.

Enligt rådande prognos kommer vinden gå ner till 12 till 15 sekundmeter på onsdagen, för att på eftermiddagen sjunka lite till.

Förutom blåst kommer det även bli en del nederbörd, mest regn, men kan också bli en del blötsnö. Temperaturen kommer att hamna på plussidan.

Resten av veckan kommer att bjuda på ostadigt väder med moln, regn och grader som ligger på plussidan. Men finns en ljusglimt – för tisdagen kommer att vara solig. I alla fall under förmiddagen.

LÄS MER: 50 år sedan stormen 1969 drabbade Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.