Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Stora trafikproblem i snökaoset

SMHI har utfärdat en gul varning på grund av det kraftiga snöfallet i Västsverige och en orange varning i stort sett hela Hallands län. Under lunchtid på onsdagen väntas snöfallet nå Göteborgsområdet och ser ut att stanna fram mot midnatt.
– Därefter blir det uppehåll med mulet väder, men under torsdagsförmiddagen kan det bli en vacker vinterdag för Göteborg, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Det var en snötyngd stad som göteborgarna vaknade upp till på tisdagen. Och mer snö väntas falla på onsdagsmorgonen – ett snöfall som beräknas pågå fram till midnatt.

Under måndagen utfärdade SMHI både röda och orangea varningar i Göteborg samt Halland (det som tidigare kallade för klass 1- och 2-varningar) men dessa nedgraderades på tisdagsförmiddagen.

– Vi får nytt prognosmaterial kontinuerligt under dygnet. Det som hänt nu är att de största mängderna snöfall, samt de starkaste vindarna, förskjutits längre söderut. Vi har därför uppdaterat varningarna så att både det gula och det orangea området flyttats och breddats, sade Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, under tisdagsmorgonen.

Gul varning i Göteborg

För onsdag gäller följande om man ser till den prognos som SMHI har vid 05-tiden på onsdagsmorgonen: Gul varning i Göteborgsområdet och orange varning i stort sett hela Halland. Varningarna gäller från onsdag morgon och ett knappt dygn framåt.

– Det här nederbördsområdet drar in någon gång runt lunchtid i Göteborg och stannar fram mot midnatt ungefär. Det blir tidvis kraftigt snöfall i kombination med vind, därav har man utfärdat en gul varning, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Varningen: ”Risk för förseningar”

Tidigare prognos innebar en väntad nederbörd på uppemot 25 centimeter snö under onsdagen. Även vindarna väntas bli något svagare än vad man tidigare befarat, men medför fortfarande vissa risker. Inte minst för trafikanter.

– Det är tidigt på säsongen och det är relativt ovanligt att vi får de här snömängderna ens en gång längst med kusten. Vi förväntar oss att trafiken kan gå långsammare och att det kan bli svårare att ta sig fram på vägarna, säger Erik och fortsätter:

– Vi får se hur snabbt kommunerna kan mobilisera inför det här snöfallet, men det är risk för förseningar i trafiken överlag.

Men efter midnatt väntar uppehåll med mulet väder på flera håll. Fram mot torsdagsförmiddagen väntas det dock bli lite klarare.

– Det blir lugnet efter stormen kan man säga. En vacker och solig vinterdag för Göteborgs del väntar på torsdagen, säger meteorologen.

Stökigt i trafiken på tisdagsmorgonen

Stora snömängder började dra in över Västsverige och Göteborg under tidig tisdagsmorgon. Strax efter klockan 6 hade det börjat märkas av i trafiken och störningarna fortsatte in i rusningstimmarna.

– Det ser ändå helt okej ut, det är snö. Men upp för Kallebäcksbacken har man haft lite problem, och samma sak i backen upp mot Jerikotunneln. Inget har stått still där hittills, men lastbilar har passerat väldigt långsamt uppför, säger Mikael Salo, trafikledare på Trafik Göteborg, vid 06.20.

Lastbilsproblem och olyckor

Någon timme senare hade dock flera lastbilar fått problem på båda sidorna om tunneln, både i backen upp mot Jerikotunneln och efter en olycka vid Hulanmotet på E20 in mot Göteborg. Mikael Salo uppmanade alla att ta extra tid på sig i morgontrafiken.

– Det kör plogbilar och saltbilar överallt så vi hoppas att det ska lugna ner sig.

Även Räddningstjänsten märkte av det svåra väglaget under morgonen. Strax innan klockan sju fick man rycka ut till en trafikolycka på riksväg 40. Tre personbilar hade kolliderat och trafiken påverkades till framåt kvart i åttatiden då bara lite köer var kvar efter olyckan.

LÄS MER: SMHI varnar för snökaos i Göteborgsområdet

Indragna sträckor för bussarna

I kollektivtrafiken fick sträckor dras in på bland annat busslinjerna 17, 52 och 60 samt Röd Express. Allt på grund av halkan.

– Det är svårt att få fäste nu när det är så mycket snö, säger Paula Reyes, störningskoordinator på Västtrafik på tisdagsmorgonen.

Resenärerna fick räkna med inställda turer och förseningar under tisdagsmorgonen.

– Vi uppmanar alla att ge sig ut i god tid och verkligen hålla sig uppdaterade i appen och på hemsidan.

Har du drabbats av snöfallet eller har du bilder från vädret? Tipsa oss! Mejla på [email protected]!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.