Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I över ett år kommer det pågå förberedande arbeten vid Första Långgatan och Järntorget inför bygget av nya stadsdelen Masthuggskajen.  Bild: KENT HALLGREN
I över ett år kommer det pågå förberedande arbeten vid Första Långgatan och Järntorget inför bygget av nya stadsdelen Masthuggskajen. Bild: KENT HALLGREN

Stor trafikpåverkan vid Järntorget – i ett helt år

I över ett år kommer det att pågå förberedande arbeten vid Första Långgatan och Järntorget inför bygget av nya stadsdelen Masthuggskajen.
Arbetena väntas få stor trafikpåverkan under en lång tid.
– Jag ser helst att man väljer en annan resväg in till stan, och inte Järntorget eller Olof Palmes plats, säger Peter Terrs på trafikkontoret.

Masthuggskajen är namnet på den nya stadsdel som byggs mellan Järntorget, Långgatorna och Stenas Danmarksterminal. Utbyggnaden, som är igång sedan hösten 2019, väntas ge 1 300 bostäder, 6 000 arbetsplatser samt en 18 000 kvadratmeter stor konstgjord halvö som går 100 meter ut i Göta älv.

LÄS MER: Här är förändringarna varje trafikant bör känna till

Nu inleder trafikkontoret förberedande arbeten för det som kallas för allmän plats, som lite grovt förenklat kan kallas för gator och torg. Närmare bestämt handlar det om el- och vattenförsörjning bland annat.

LÄS MER: Bråk om linbanetomten vid Järntorget – kräver nytt kulturhus

Tre platser pekas ut

Arbetena kommer att pågå en bit inpå 2022 och väntas få en stor påverkan vid ett antal platser:

  • Ledningsarbeten väntas pågå längs Masthamnsgatan och Första Långgatan. Arbetena kommer att ske etappvis. Man kommer kunna ta sig fram på gatorna även om framkomligheten är begränsad framförallt för biltrafik, men även för cykel och gång.
  • Ledningsarbete på Järnvågsgatan startar runt midsommar och pågår en bit in på hösten. Framkomligheten för biltrafiken begränsas kraftigt. Trafiken kommer ledas om och vägen smalnas av.

– Vi kommer att gräva ett fyra meter djupt schakt längs med Järnvågsgatan vid Järntorget. Men man kommer inte stänga av hela Järntorget för biltrafik utan vägen kommer smalnas av och trafiken ledas om, säger Peter Terrs, Projektchef gata & kaj Masthuggskajen.

  • Andra projekt pågår samtidigt i området som exempelvis spårvägsarbete på Linnégatan i sommar och arbeten i Götatunneln där ett rör är avstängt fram till den 20 augusti, vilket också påverkar framkomligheten i området den närmsta tiden.

LÄS MER: Masthuggskajen håller på att bli ett magplask

Uppmaningen: Åk inte via Järntorget

Enligt Peter Terrs kommer trafikkontoret att jobba på väldigt många olika ställen i området och i arbetet kommer man framförallt att beakta trafikslagen gång och cykel så att det fortfarande finns en ”hygglig framkomlighet” i området. Kollektivtrafiken väntas vara det slag som kommer att påverkas minst. Biltrafiken och cykeltrafiken väntas påverkas mest.

– Vi kommer hela tiden tänka på hur allmänheten ska kunna ta sig genom Masthuggskajen på bästa sätt, säger Peter Terrs.

Hur stor trafikpåverkan ska man egentligen räkna med det närmsta året?

– Jag ser helst att man väljer en annan resväg än via Järntorget om man reser med bil och ska vidare in till stan. Kan du cykla eller, när pandemin är över, åka kollektivt så kommer du och andra lättare fram när vi bygger. Vi kommer prioritera framkomligheten för cyklister, fotgängare och kollektivtrafik under hela byggtiden.

LÄS MER: Järntorgets slopade linbanestation kan bli nytt höghus

Kommer att växa fram med tiden

Många av de förberedande arbetena görs inför att området ska få en helt annan skepnad om några år. Där Kommersen står i dag kommer det exempelvis byggas en ny park – Masthuggsparken, ovanför Götatunneln kommer det byggas en ännu större park – Järnvågsparken, Masthuggstorgets hållplats väntas flytta drygt 50 meter ut till själva torget, Masthamnsgatan ska göras om till en slags ”Nya Långgatan” med mer plats för kultur i bottenvåningarna och området kommer överlag bli mycket grönare.

– Man kommer förlänga stadskärnan mer västerut. Järnvågsparken kommer att vara 6 000 kvadratmeter stor. Nya Långgatan, eller Masthamngatan som den egentligen heter, kommer att skapa ett kvällsliv på ett annat sätt och framhäva kulturen som finns i området, säger Peter Terrs.

LÄS MER: Kommersen ska rivas – och flytta in i Kinesiska Muren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.