Stor anslutning under söndagens ”Nej till Nato”

”Sluta fjäska för USA – Natos krig vill vi inte ha” sjöng människor från olika organisationer under söndagens demonstration ”Nej till Nato”. Kärnan i argumenten är bland annat ett motstånd mot kärnvapen och mot att unga svenskar ofrivilligt riskerar att skickas ut i krig.
– Nato står för något helt annat än fredsarbete, säger demonstranten Linnea Bergkvist.

ANNONS
|

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen slöt människor upp vid Gustaf Adolfs torg för att delta i demonstrationen ”Nej till Nato”.

Tåget med cirka 900 människor från olika freds- och solidaritetsorganisationer, samt vänster- och kulturorganisationer, vandrade längs Kungsportsavenyn med slutdestination Götaplatsen.

Pia Jacobsen från Kommunistiska partiet var medarrangör. Deras slagord är att Sverige inte behöver Nato för fred, men Nato behöver Sverige för krig.

Hon var på plats under söndagen för att tillsammans med andra visa sitt motstånd mot att Sverige går med i Nato.

– Vi är här för att det är en viktig demokratisk grundsten när vi inte är överens. Som samhällsmedborgare upplever vi oss som dumförklarade, eftersom vi inte fått lov att vara med och påverka på det sätt som demokratin ger oss rätt till, säger hon.

ANNONS

”Varför denna hets nu?”

Upptrappningen av kriget i Ukraina har lett till snabba skiftningar inom svensk säkerhetspolitik. Tillsammans med Finland lämnade Sverige in en ansökan om Natomedlemskap i onsdags.

– Krig är inget nytt tyvärr. Jugoslaviska krigen på 90-talet fick oss inte att gå med i Nato. Därför undrar vi: Varför denna hets nu? säger Pia Jacobsen.

Hotet mot Sverige har ökat sedan Ryssland invaderade Ukraina, enligt ÖB Micael Bydén.

Hur tänker du att Sverige ska skyddas?

– Vi i Kommunistiska partiet står för ett eget starkt försvar som Sverige bygger på. Men det har varit nedmonterat i många år nu, då får man också leva med konsekvenserna det ger oss. Men nu framstår det som att ett Natomedlemskap är det enda alternativet.

Många gemensamma argument

”Sluta fjäska för USA – Natos krig vill vi inte ha” och ”Inte en soldat, inte ett gevär – inte en krona till Natos militär” sjöng demonstranterna i tåget.

Många av dem som GP talat med har mycket gemensamt i Natofrågan. De upplever att om Sverige blir medlem skulle det innebära en ökad hotbild mot landet och de anser inte att gemensamma skattemedel borde gå till att stärka en krigsallians som de kallar Nato.

ANNONS

Dessutom är de emot kärnvapen och vill inte att unga svenskar ofrivilligt skickas ut i krig.

Linnea Bergkvist var med under söndagens demonstration ”Nej till Nato”. ”I stället för att eskalera konflikter kan man jobba med klassiskt fredsarbete”, säger hon.
Linnea Bergkvist var med under söndagens demonstration ”Nej till Nato”. ”I stället för att eskalera konflikter kan man jobba med klassiskt fredsarbete”, säger hon. Bild: Thomas Johansson

En av dem var Linnea Bergkvist. Hon tycker att man hade kunnat avvakta och framförallt ha en diskussion som inte är ensidig.

– Nato står för något helt annat än fredsarbete. Jag tycker att vägen till fred borde gå åt ett annat håll än vad jag anser vara en krigsallians, säger hon.

Vilket annat håll skulle det kunna vara?

– I stället för att eskalera konflikter kan man jobba med klassiskt fredsarbete med nedrustning och för diplomati. Och man borde inte vara så snabb som vi har varit nu. Snabbspåret är nog inte alltid det bästa.

LÄS MER:Sverige måste förbereda för Natosoldater

LÄS MER:Biden: Sverige och Finland har USA:s fulla uppbackning

ANNONS