Stjärnkocken Louise Johansson säljer semlor i Semla kiosk på Stigberget

Många känner till Korv kiosk i Majorna. Nu har den klassiska korvmojen fått sällskap vid Stigbergstorget i form av Semla kiosk – men bara för en dag. Gänget bakom popup-butiken bakade nära 1 000 semlor för att samla in pengar till Majblomman.
– Det är jätteroligt att kunna bidra, säger kocken Louise Johansson.

ANNONS
|

Louise Johansson har vunnit Sveriges mästerkock och Kockarnas kamp. Hon har även arbetat på finkrogar i Göteborg som Upperhouse och VRÅ men idag tar hon emot swishbetalningar i en liten, provisorisk butik vid Stigbergstorget.

– Jag har inte jättemycket erfarenhet av att baka, men jag tycker att det är kul och tycker om happenings och events, säger hon.

Semmelkiosken verkar gå hem hos folket. Mari Lagerquist, som har satt sig med en semla vid ett soligt fönster, konstaterar att det är den godaste mandelmassa hon någonsin har ätit. Kön ringlar stundtals lång – föräldrar med barnvagnar och folk som ska tillbaka till kontoret köper allt från små kartonger till stora flak med bakverk. Patrik Roos, som är bland de tidiga kunderna, bär Malte Ahlnér Roos på ena armen och semlorna på andra.

ANNONS

– Han ville egentligen ha en chokladboll, säger Patrik Roos med ett leende.

En annan kund hämtar upp en beställning på 20 semlor, men undrar om de kan köpa fem till.

– Ja, vi har bakat 900 stycken, men de kommer vara slut innan klockan två, säger Gustav Martner bakom kassan.

Majblomman: Ansökningarna har skjutit i höjden

Det var vid köksbordet som han och Louise Johansson kokade ihop idén om att sälja semlor och skänka pengarna till Majblomman. Den ideella organisationen arbetar för att motverka barnfattigdom och hjälper familjer med kläder, skor och fritidsaktiviteter.

Louise visar upp några prototyper av semlor med grädde och lock formade som en blomma, men det visade sig vara både effektivare och godare att forma dem mer som en klassisk semla.

– Det är jätteroligt att kunna bidra till Majblomman. Vi har fått mycket sponsrat, vi arbetar volontärt och har ingen lokalhyra här, säger hon.

Enligt Åse Henell, generalsekreterare för Majblomman, har ansökningarna till organisationen skjutit i höjden sedan hushållens kostnader har ökat.

– Vi ser nya grupper som söker sig till oss, som ensamstående som jobbar heltid men som ändå inte har råd med fritidsaktiviteter eller busskort. Så vi är glada för pengarna, det behövs verkligen.

Om det kommer liknande samarbeten mellan kocken och Majblomman framöver återstår att se, men Semla kiosk existerar bara under tisdagen fram till klockan 14.00.

ANNONS

LÄS MER:Choklad, kouign-amann och kremla: Här hittar du Göteborgs alternativa semlor

ANNONS