Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stiftelsen ställde om – har fått in hundratals gåvor till IVA-personalen

Insamlingsstiftelsen för barnsjukhuset hörde hur intensivvårdspersonal efterfrågade mat och dryck, under den påfrestande coronapandemin.
Så stiftelsen skiftade delvis fokus – och fick in gåvor från såväl skolklasser som några av Sveriges största företag.

Madeleine Wahlberg backar intill med bilen vid den halvt dolda entrén, bland byggmaterial och provisoriska staket.

När hon öppnar bagageluckan syns lådvis med drycker, frukt och godis.

Karin Hansson kommer ut från sjukhuset. Under coronapandemin har hon blivit vårdenhetschef för IVA Kronan – det fältsjukhus som byggts upp på Östra sjukhusets tomt.

Än så länge har tälten inte tagits i bruk, men Karin Hansson tror att det blir aktuellt innan påskhelgen, och att drygt hundra personer då kommer behöva arbeta där.

LÄS MER: Krisande kondiset tar fikabrödet till stammisarna

Låda efter låda lyfts ur bilen.

– All dryck är till er. Och sedan ville ni ha äpplen också? frågar Madeleine Wahlberg retoriskt.

– Ja! Gärna äpplen! utbrister Karin Hansson.

Har delvis skiftat fokus

Stena Line har skänkt delar av sitt taxfree-utbud, när passagerartrafiken stängts ner. Liseberg har skänkt en hel del godis, när öppnandet skjutits upp.

Även om väggarna i det lilla ljusblå huset täckts av varor, till den graden att det nätt och jämnt går att passera, är det dock inte det som huvudverksamheten.

LÄS MER: Symtomfria sjukhusanställda var smittade

Madeleine Wahlberg är nämligen verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

De brukar samla in saker, men framför allt pengar, för att sätta guldkant på familjernas vistelse på barnsjukhuset genom clowner, terapihundar och annat. Det gör de fortfarande, även om lådorna på golven vittnar om att de nu också gör mer.

LÄS MER: De delar ut gourmetmat till behövande

"Blir varm i själen"

Ett Facebookinlägg för två veckor sedan, där hjälp till IVA-personal efterfrågades, möttes av hundratals svar från företag och privatpersoner.

Fakta: IVA-personalens önskelista

Madeleine Wahlberg beskriver vad personalen på intensivvårdsavdelningarna önskat mest:

• Dryck

"De jobbar länge i sina skyddsdräkter, eftersom de inte får byta dem så ofta, så det efterfrågas mycket. Det behöver vara obrutna, mindre förpackningar."

• Frukt

• Powerbars

"Det är snabb energi som behövs."

• Godis och snacks

"Det går också åt en del."

• Färdigrätter

"Min tanke från början var faktiskt att leverera mat från restauranger till IVA-personalen. Men där fick vi dra i handbromsen. För även om det är en minimal risk, handlar det om lagad mat som ska transporteras och värmas upp igen."

"Skulle IVA-personalen få i sig någon bakterie som är fel, sitter vi jädrigt mycket i skiten. Så vi köper frysrätter i kartong som vi levererar upp nu i stället."

• Schampo och balsam

"De jobbar mycket dubbla skift och är genomsvettiga efteråt. Då vill de gärna duscha innan de tar på sig och åker hem."

– I och med att vi jobbar så pass mycket mot sjukhuset, och har så pass många kontaktvägar, kände vi att vi kunde bli en naturlig aktör som kunde samordna insamlingen, säger Madeleine Wahlberg.

Gensvaret blev så pass stort att de nu pausat de mindre leveranserna, för att bara ta emot större pallar. Men alla kontaktuppgifter har sparats i excelark, för att kunna plockas fram när lagret behöver fyllas på.

LÄS MER: Restaurangen rycker ut för att hjälpa sjukvården

– Det är överväldigande. Man blir varm i själen över att det är så många som vill hjälpa.

Och det är inte bara ätbara saker som stiftelsen hjälpt till att samla in. Frysar, mikrovågsugnar och whiteboardtavlor har exempelvis skänkts via dem till fältsjukhuset.

Fakta: Så arbetar regionen med gåvor

Västra Götalandsregionen försöker också att samordna alla erbjudanden som kommer in just nu, och uppmanar till att inte lämna varor direkt till sjukhusen.

– Vi får centralt in ungefär hundra mejl om dagen med olika erbjudanden – utöver erbjudanden från professionella leverantörer av exempelvis skyddsutrustning. Det handlar om alltifrån hotell som erbjuder lokaler, till kaféer och privatpersoner som vill baka eller skänka mat. Vi försöker titta på vart och ett och svara alla, säger Linn Riedl, samordnare för externa erbjudanden i VGR.

– Det är väldigt fina gester, och jag vet att all vårdpersonal känner värmen och uppskattar det enormt. Sedan måste vårt primära fokus nu, även för vårdpersonalens skull, vara att säkra tillgången till skyddsutrustning.

Att fokus riktats mot IVA på Östra sjukhuset, och i Mölndal, föll sig ganska naturligt.

– Vi kände väl att det var där behovet var som störst. Vi hörde också från personal på barnsjukhuset, som lånat ut personal till intensivvårdsavdelningarna, och sade att man inte kan förstå hur tufft de har det.

– Sedan vet vi ju hur mycket andra också kämpar, men vi som stiftelse kan inte göra allt.

Tog pengar ur klasskassan

I bilen vid Östra sjukhuset står en låda med kexchoklad, som en niondeklass köpt för pengar från sin klasskassa.

Klassen köpte också, bland annat, fruktdrycker och knäckebrödssandwich som de sedan skänkte.

LÄS MER: Betalar elevernas take-away – för att hjälpa restaurangerna

– Ser man till det, är det lika stort som den Ica-handlaren som kom och levererade 1 500 flaskor kolsyrat vatten. Det är någonstans det som lite är det häftiga, att det är en sådan mix, säger Madeleine Wahlberg.

Eleverna lämnade dessutom ett handskrivet brev, som Madeleine kopierade upp och lämnade till intensivvårdsavdelningarna.

– Var det ni som lämnade brevet häromdagen? frågar Karin Hansson just innan hon ska köra in andra vagnen med drycker.

– Från niondeklassen ja! Visst var det fint?

– Det var jättefint.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

LÄS MER: Sahlgrenskas personal tackade Haider

LÄS MER: Här tillverkar Volvoarbetarna skyddsmaterial till sjukvården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.