Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Staty vandaliserad i Kungsparken

En staty i Kungsparken blev vandaliserad under natten till fredagen. Statyn, som föreställer ett rådjur, blev avbruten och slängd på marken.
– Det känns så onödigt, säger Liselott Nilsson på park- och naturförvaltningen.

Det var under natten till fredagen som parkarbetare i Kungsparken upptäckte förstörelsen. Rådjuret, en bronsskulptur gjord av konstnären Arvid Knöppel, hade fått sina ben avbrutna.

– Den har väldigt typiska rådjursben, tunna och smala, som har blivit knäckta. Det står bara en liten klöv kvar på fundamentet, berättar Liselott Nilsson, stödförvaltare på park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Själva rådjursstatyn låg slängt på marken en bit bort ifrån fundamentet den stod på. Runt omkring statyn hade skyltar med uppmaningar om att hålla avstånd, som stod på betongfundament, välts.

Rådjursstatyn i dess ursprungliga skick. Bild: KAMERAREPORTAGE
Rådjursstatyn i dess ursprungliga skick. Bild: KAMERAREPORTAGE

– Det är tråkigt. Det känns så onödigt, man önskar att folk lade tiden på något annat än att förstöra saker, säger Liselott Nilsson.

Rådjuret är nu omhändertaget och i tryggt förvar. Det kan ta tid att laga den – men det är inte omöjligt, enligt Liselott Nilsson.

– Jag gissar att den behöver svetsas ihop så det kan nog ta sin lilla tid. Men det är nog absolut möjligt, det är upp till vår verkstadspersonal att bedöma. Vi ska försöka få tillbaka den så fort som möjligt, säger hon.

Park- och naturförvaltningen kommer att polisanmäla skadegörelsen.

LÄS MER: Kanada: Statyer välts i vrede över döda barn

LÄS MER: Del av stulen skulptur dyker upp – efter 20 år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.