Göteborgs stad har sedan tidigare beredskap inför en nedläggning, menar skolkommunalråd Helene Odenjung (L).
Göteborgs stad har sedan tidigare beredskap inför en nedläggning, menar skolkommunalråd Helene Odenjung (L). Bild: Jonas Lindstedt

Staden har haft beredskap inför Vetenskapsskolans nedläggning

När Vetenskapsskolans nedläggning verkställs innebär det att omkring 450 elever blir utan skolplats. Göteborgs stad har sedan tidigare beredskap inför en nedläggning, menar skolkommunalråd Helene Odenjung (L).
– Den här skolan har så klart funnits med på vår observationslista, säger hon.

ANNONS

GP har sedan tidigare rapporterat att samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige ville stänga ner tidigare Vetenskapsskolan, numera Safirskolan.

På måndagen kom beskedet att Skolinspektionen återkallar godkännandet för Safirskolan.

– Det är ett välkommet beslut. Vi har under en ganska lång tid väntat på att Skolinspektionen ska sätta ner foten, säger skolkommunalråd Helene Odenjung (L).

LÄS MER:Skolinspektionen stänger Vetenskapsskolan

450 elever blir utan skola

Odenjung berättar att hon under lång tid varit orolig över att en nedstängning av den berörda skolan har dröjt.

– Men när jag läser motiveringen är det väldigt tydligt att de har underbyggt sitt beslut med relevant information.

När själva nedläggningen verkställs innebär det att omkring 450 elever blir utan skolplats i Göteborg.

ANNONS

Göteborgs stad kommer alltså att behöva ordna fram hundratals skolplatser över en natt. Men enligt Helene Odenjung har kommunen beredskap för detta.

– Vi kommer att ha dialog med föräldrarna och hjälpa eleverna till andra skolor. Jag gör bedömningen att det här inte kommer vara särskilt svårt, säger hon.

Rör det här sig om en allmän beredskap eller har ni särskilt planerat för att just den här skolan skulle lägga ner?

– Man måste alltid ha en allmän beredskap. Men den här skolan har så klart funnits med på vår observationslista. Det här är ingen nyhet för oss, säger hon.

Risk att elever radikaliseras

Underlag från Säpo har bland annat legat till grund för Skolinspektionens beslut. Dessa redogör för att det funnits en risk för att elever radikaliseras eller rekryteras in till våldsbejakande miljöer.

Vidtas det några särskilda åtgärder med tanke på detta?

– Vi har varit oroliga för vad de här barnen utsätts för och konstaterat att de behöver komma därifrån. Exakt hur det ska gå till eller på vilket sätt får vi diskutera.

– Med det sagt kan jag konstatera att Göteborgs stad inte är ovana vid att hantera traumatiserande barn som kommit från krig och annat. Den kunskapen och professionaliteten finns i staden.

ANNONS
ANNONS