Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Attenius, kommunalråd (S), säger att det bland annat är samarbetet med Bellevuemoskén som gör att man nu fryser bidraget till Ibn Rushd. Bild: Robin Aron

Staden fryser bidragen till Ibn Rushd

Staden kommer att frysa bidragen till Ibn Rushd. Alliansen och Socialdemokraterna i social resursnämnd agerar nu gemensamt för att komma åt det omdiskuterade studieförbundet.
– Det finns frågetecken vi måste reda ut, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S).

Diskussionen om bidragen som studieförbundet Ibn Rushd får är inte ny. Sverigedemokraterna har under en längre tid drivit på i kommunstyrelsen för att stoppa pengarna och i social resurs har Demokraterna fört samma kamp.

– Ibn Rushd har genom åren bjudit in föreläsare som är kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi. Man har till och med bjudit in rena terrorvurmare, säger Sofie Löwenmark, politisk sekreterare för Demokraterna, som drivit frågan för partiet.

Drogs tillbaka

Under våren begärde social resursnämnd en mer detaljerad rapport från förvaltningen om vilka samarbetsorganisationer Ibn Rushd har. Den skulle komma upp till behandling under förra nämndmötet, men drogs tillbaka av förvaltningen i ett sent skede.

Nu har alliansen och Socialdemokraterna, som tillsammans har majoritet i nämnden, kommit fram till en gemensam linje som innebär att det inte blir några pengar till Ibn Rushd tills vidare.

Jonas Attenius säger att det var den lista med samarbetspartners som man fick av förvaltningen som gjorde att man såg att man var tvungna att agera.

– Bara för att ta ett exempel så är en samarbetspartner Bellevuemoskén, och det vet vi ju att den är ett nav för våldsbejakande islamism. Det har bland annat försvarshögskolan visat. Och det finns fler exempel, säger han.

Vill ha ny modell

Förutom att frysa bidraget till Ibn Rushd vill alliansens och Socialdemokraterna att förvaltningen får i uppdrag att ta fram en ny modell för hur man ska fördela bidragen till studieförbunden. I den nya modellen vill man ska stadens generella mål för samverkan med civilsamhället kompletteras med mål om att utbetalade medel ska bidra till ökad jämställdhet, integration och ökad tolerans mellan grupper i samhället.

I väntan på att den nya modellen är på plats vill man också se en väsentligt förstärkt kontroll av hur utbetalda medel används.

– Vi har sett att det finns brister i den modell vi har i dag. Nu vill vi gå vidare och ha en bättre kontroll och gå djupare, säger Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.