Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Språkfrågan: En säregen böjning av egen

Det finns en del knepigheter med ordet "egen". Till exempel att böja det. Men om 50 år kan problemet vara ett minne blott.

En del säger min egen bil och mitt eget hus, medan andra, oftast yngre, säger min egna bil och mitt egna hus. I ett brev står det:

”Något som jag funderat på länge är varför man numera ofta säger min egna bil. Det heter väl fortfarande min egen bil, eller …”

Jo, det gör det, men man kan ju fråga sig varför varianterna min egna bil och mitt egna hus breder ut sig.

Det finns en del knepigheter med ordet egen. Ordböckerna säger att ordet är ett adjektiv, medan de större grammatikböckerna hävdar att ordet är ett (framhävande) pronomen. Man är alltså inte överens. Adjektivet dyr i hans dyra bil beskriver bilen. Egen i hans egen bil har en lite annan funktion.

Egen uppför sig annars ungefär som ett adjektiv. Det placeras, precis som adjektiven, ofta mellan en artikel och ett substantiv. Jämför till exempel egen med adjektivet trogen: en egen/trogen hund, den egna/trogna hunden, ett eget/troget husdjur, det egna/trogna husdjuret.

Som vi ser böjs egen precis som trogen. Och på samma sätt böjs en massa andra adjektiv som slutar på -en, till exempel vaken, naken, sliten, bunden, skjuten, upptagen och så vidare.

Men så finns det ett undantag, och det är när det kommer en bestämning som anger ägande före. Det kan vara ett pronomen (min, mitt, vår) eller ett genitivuttryck (Evas, grannens): min egen hund men min trogna hund, grannens eget husdjur men grannens trogna husdjur.

När vi nu möter former som min egna hund och mitt egna hus, är det helt enkelt så att egen fullt ut anslutit sig till den normala adjektivböjningen. Att ett ord med en udda (eller ska vi säga egen) böjning ansluter sig till ett större mönster är inget konstigt. Det är snarare förutsägbart.

Inte nog med det. Sedan länge har dessutom egen kunnat användas som ett beskrivande adjektiv, som när man säger han är lite egen. Ibland säger vi säregen. Då är böjningen alltid densamma som för andra adjektiv: hans lite egna/säregna uppträdande.

Hur blir det om 50 år? Jag är rätt övertygad om att den nya böjningen kommer att slå igenom. En student, kanske 40 år yngre än jag, uttryckte saken så här:

”Jag vet att det heter min egen bil men jag tycker det låter bättre med min egna bil.”

Vi som har tillägnat oss den gamla böjningen behåller naturligtvis den livet ut, men de yngre kommer sannolikt inte att följa oss i böjningsspåren.

Egen har nog haft en lite väl egen böjning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.