2018 ökade samtalen till SOS i Västra Götaland med 138 procent under nyårsdygnet.
2018 ökade samtalen till SOS i Västra Götaland med 138 procent under nyårsdygnet. Bild: Anna Tärnhuvud

SOS laddar inför årets tuffaste natt – samtalen till 112 dubblas

Personalen vid landets SOS-centraler laddar för årets tuffaste natt. Samtalen till 112 fördubblas under nyår – en fjärdedel av dem borde aldrig har ringts.
– Folk kan ringa för att de är sura över att ha slängts ut från krogen, berättar Henrik Östling, teamledare vid SOS alarm.

ANNONS

Nyår är den mest intensiva storhelgen för operatörerna vid SOS alarm.

Från klockan 18 på nyårsafton till klockan sex på nyårsdagens morgon fördubblas antalet 112-samtal till landets SOS-centraler jämfört med snittet för ett vanligt dygn.

Ökade 138 procent i väst

I Västra Götaland är det mer än så enligt sammanställningen från 2018.

Ett vanligt dygn i fjol kom det i snitt 799 samtal.

Under nyårsdygnet ringdes det 1 898 gånger till SOS i Västra Götaland.

En ökning med 138 procent.

– Nyår innebär fest och glädje, men vi ser även firandets baksidor som till stor del beror på ökat alkoholintag och som ibland leder till våld och skador. Samtalen till 112 under nyårsnatten handlar mycket om bråk, bränder, olyckor och incidenter som orsakats av fyrverkerier, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig vid SOS alarm.

ANNONS
Räddningstjänsten brukar ha fullt upp under nyår när raketer och smällare orsakar bränder.
Räddningstjänsten brukar ha fullt upp under nyår när raketer och smällare orsakar bränder. Bild: SOS Alarm

Tar resurser från nödställda

Smolken i nyårsbägaren är att runt en fjärdedel av samtalen till 112 aldrig borde ha ringts – samtal som enligt Sarah Hummerdal riskerar ta tid och resurser från samtal där inringaren kan befinna sig i verklig nöd.

De onödiga samtalen kan handla om allt från felringningar till festprissar som vill ha numret till taxi eller som tappat sin nyckel eller plånbok.

Efter tolvslaget ökar 112-samtalen igen.
Efter tolvslaget ökar 112-samtalen igen. Bild: Kent Eng

Portats från krogen

– Jag har fått samtal från berusade personer som ringt och varit sura för att de slängts ut eller portats från krogen, säger Henrik Östling, rutinerad teamledare vid SOS alarm som gjort ett och annat nyårspass.

– Av erfarenhet vet vi att antalet samtal minskar inför tolvslaget – men en stund efter tar det fart igen och håller på tills folk inte orkar festa längre, fortsätter han.

2019 slipper Henrik Östling nattpasset på nyår.

– Men jag går på nyårsdagens morgon så jag får nog min beskärda del. Det allra viktigaste är att de som verkligen behöver hjälp får hjälp, betonar han.

ANNONS