Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blå himmel med enstaka moln väntas i Göteborg på midsommarafton. Bild: Olof Ohlsson
Blå himmel med enstaka moln väntas i Göteborg på midsommarafton. Bild: Olof Ohlsson

Solig och varm midsommar väntar i Göteborg

Prognosen pekar mot värmerekord och fortsatt strålande sol i Göteborgsområdet på midsommarafton.
– Vi förväntar oss en temperatur upp mot 27-28 grader, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Om bara tre dagar väntar 2000-talets hittills varmaste midsommarafton i Göteborg. I tider då det är extra viktigt för oss att kunna fira den folkliga traditionen utomhus, väntar nämligen ett värmerekord.

– Den högsta uppmätta temperaturen på midsommarafton under 2000-talet i Göteborg är 26,1 grader, och det ser ut som att det möjligtvis kan slås på fredag, säger Max Lindberg Stoltz, på SMHI.

På fredagen ser vädret dessutom ut att bli övervägande soligt i hela Göteborgsområdet, med enstaka stackmoln som kan passera under dagen.

– Det kommer att bli varmt, vi förväntar oss en temperatur upp mot 27-28 grader, säger Max Lindberg Stoltz.

Lugn vind

Förutom värmebölja och strålande sol ser även vindförhållandena ut att bli mycket lugna. Enligt Max Lindberg Stoltz kommer dagen troligtvis inte upplevas som blåsig.

– Vindmässigt ser det inte ut som att det kommer att vara så mycket blåsigare längs kusten heller, utan det är generellt lugna förhållanden. Däremot kanske det kan bli något lägre temperatur där, inte upp mot de här 27-28 graderna, utan något över 20 grader.

Vädret ser ut att hålla sig stabilt med sol och värme under hela dagen. Så för den som planerar en heldag med både lunch och middag serverad i trädgården, ser chanserna goda ut.

”Något osäkert”

Det verkar alltså som att fredagens festligheter kommer att kunna hållas utomhus i hela Västsverige. Och det regnväder som såg ut att hota firandet i tidigare prognoser, väntas inte nå Göteborg förrän i slutet av helgen.

– Det kan komma regn i södra Halland, och lite längre söderut, på midsommarafton, säger Max Lindberg Stoltz.

Men det är först på midsommardagens kväll och under natten mot söndagen som det finns risk för lättare regn i Göteborgsområdet.

– Position och mängd är i nuläget något osäkert, men prognosen blir säkrare och säkrare.

Svalare temperaturer

Midsommardagen börjar däremot likt fredagen med varma temperaturer, men med en något mer molnig himmel. Efter lördagens väntade värmetopp på 26 grader ser temperaturen ut att sjunka i Västsverige framåt kvällen.

På lördagskvällen och under söndagen kommer temperaturen sannolikt pendla runt 20 gradersstrecket. Till skillnad från midsommaraftonens soliga väder ser slutet av helgen dessutom ut att kantas av växlande molnighet med risk för enstaka regnskurar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.