Snart når sand från Saharaöknen Göteborg

Roströd sand har svept över stora delar av Europa under onsdagen och gjort himlen orange. En stor sandstorm som har dragit med sig sand från Saharaöknen är orsaken till den mystiska synen.

ANNONS
|

Många européer vaknade på onsdagen upp till en rött täcke av sand på marken och ett orangefärgat dis i luften. Efterdyningarna av sandstormen har slagit till mot Spanien, sydöstra Frankrike och andra delar av Europa.

Det är starka vindar från stormen Celia i nordvästra Afrika som drar upp sand från Saharaöknen upp i atmosfären. Sanden har färdats norrut över Europa med luftströmmar och lagts som ett täcke över byggnader och bilar.

”Vacker soluppgång”

Partiklarna av stoft och sand kan under torsdagen nå Sverige enligt SMHI:s prognos. Men inte alls i lika stora mängder som i södra Europa.

– Sandpartiklarna kommer inte lägga sig på marken och det kommer inte heller märkas av i luftkvaliteten, säger Max Schildt som är meteorolog på SMHI.

ANNONS

Det förhöjda antalet saltpartiklar i luften kommer att kunna synas i gryning och skymning vid klart väder och skapa rosatonad färg över himlen.

– Det kan bli en riktigt vacker soluppgång i morgon bitti och även fredagskvällens solnedgång kan bli ovanligt fin, säger Max Schildt.

”Som att köra in i en gul vägg”

Oskar Pettersson från Trollhättan är bosatt i Marbella och blev väldigt fundersam när han möttes av en syn som han aldrig tidigare sett. Under tisdagen var han på väg till flygplatsen i Malaga tillsammans med en vän när himlen betedde sig konstigt.

– Vi tyckte att det var konstigt att vindrutan blev så smutsig av regnet och sen var det som att köra in i en stor, gul vägg. Det såg ut som att någon hade tänt en gigantisk, gul strålkastare som lös på hela himlen, säger Oskar.

Trots en smärre chock förstod vännerna ganska snabbt att det var sand det handlade om. Som bosatt i södra Spanien är det inte ovanligt att sydliga vindar drar in lite sand då och då men mängden sand som dragit in i dagarna är något som, enligt Oskar, är utöver det vanliga.

– Gårdagen bestod till stor del av att gå runt med högtryckstvätten utanför huset och städa bort all sand som lagt sig som en tunt lager över allting, säger han.

ANNONS

Återkommande fenomen

Många delar av Europa ser ut som en scen från filmen ”Dune” just nu men fenomenet är inte så ovanligt som man kan tro. Det meteorologiska fenomenet kallas calima och förekommer över Kanarieöarna.

– Händelser som denna inträffar några gånger om året men det är ovanligt att det når så långt norr ut som Sverige, säger Max Schildt.

LÄS MER:Dimman på kort besök – då kommer solen tillbaka

LÄS MER:Mistlur i dimman får människor att reagera

ANNONS