Snabbtester stoppar smittspridningen av corona i äldreomsorgen

Med hjälp av snabbtester har Mölndals stad på en knapp månad hindrat flera anställda från att sprida coronaviruset på sina äldreboenden.
– Vi har stoppat 50 potentiella utbrott i dörren, säger Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef. De är en av få kommuner som använder snabbtester – men fler kan snart vara på gång.

ANNONS
LocationMölndal||

Efter en lugn sommar fick coronaviruset åter rejält fäste på Mölndals äldreboenden under hösten.

För att försöka stoppa smittspridningen beslutades att i samarbete med en privat vårdcentral börja använda snabbtester som de anställda skulle ta innan sina arbetspass.

– Det är inte så att någon har kommit sjuk till jobbet. De med symtom har stannat hemma, men lik förbannat har smittan tagit sig in, säger Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef i Mölndal.
Beroende på inköpsvolym kostar varje snabbtest mellan 55 och 120 kronor. Mölndals stad får ersättning för hela kostnaden från staten, berättar Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hon berättar att den nya rutinen infördes på kommunens två största äldreboenden dagen innan julafton. Resultatet har varit över förväntan.

– Första dagen hittade vi två personer som skulle in och arbeta som visade sig ha smittan utan några symtom. Förra veckan räknade vi ihop hela perioden och kom fram till att vi hade hittat drygt 50 personer på det här sättet. Det är 50 potentiella utbrott som vi har stoppat i dörren.

ANNONS

De som får ett positivt resultat på snabbtestet får gå hem och sjukskriva sig för att sedan även genomföra ett PCR-test för att bekräfta resultatet.

LÄS MER: Undersköterskor kan vägra coronavaccin – utan arbetsgivarens vetskap

"Glad som en speleman”

Den nya metoden har nu införts på samtliga kommunala äldreboenden i Mölndal. Även andra verksamheter inom vård- och omsorgsförvaltningen omfattas – bland annat gruppboenden, funktionsstöd och socialpsykiatrin.

– Det här är så fantastiskt att det inte finns på kartan. Jag är glad som en speleman att vi har lyckats med det här, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon berättar att det fortfarande finns covidsjuka äldre på de särskilda boendena i kommunen men att de insjuknade innan snabbtesterna infördes. Antalet nya bekräftade fall har däremot minskat markant.

– Det kan smyga in från andra håll. Vi kan inte garantera hela linjen. Men vi kan åtminstone säga att det inte är personalen som har tagit in smittan.

Snabbtesterna erbjuds nu även för besökare till äldreboendena.

– Vi har sagt att man får testa sig i dörren. Är man smittfri är man välkommen in. Då slipper vi besöksförbudet. Det är också en vinst, säger Eva Klang Vänerklint.

LÄS MER: Flera coronavaccin på gång till Sverige – detta skiljer dem åt

ANNONS

Införs snart på Sahlgrenska

Mölndal tillhör dock en minoritet av svenska kommuner som har infört snabbtester som rutin för sin äldreboendepersonal. I Västra Götaland är de än så länge ensamma, även om några kommuner följer deras exempel med intresse.

Babbs Edberg, förvaltningsdirektör för äldre-, samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs stad, säger att de för sin del inväntar besked från Västra Götalandsregionen.

– Regionen har en annan variant av snabbtest som de jobbar med att prova och utvärdera. Där är vi några kommuner som är intresserade av att göra en pilot. Mölndal har gått ett lite eget spår, men det bygger på att man har vårdcentral och läkare med sig.

När kan snabbtester bli aktuellt även i Göteborg?

– Vi har ingen tidsplan just nu. Men det är klart högintressant för oss.

De andra kommunerna som har signalerat intresse är enligt regionen Lerum, Partille och Grästorp.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset har man sedan en tid tillbaka testat alla patienter samt personal med symtom. Just nu håller man på att införa snabbtester för att smidigare kunna testa ännu fler anställda, berättar chefläkare Per-Olof Hansson.

Han tycker att snabbtester är ett bra verktyg, men påpekar att positiva svar måste följas upp även med ett bekräftande PCR-test.

ANNONS

– Man måste veta vad man gör. De här testerna är inte lika tillförlitliga. Det finns risk att de visar positivt fast det inte är det. Man kan inte lita helt och hållet på dem, säger han.

ANNONS