Sahlgrenska i Göteborg är regionens enda verksamhet för hjärt- och lungoperationer. Transplantationerna är dessutom ett rikssjukvårdsuppdrag där Sahlgrenska är en av två utförare i Sverige.
Sahlgrenska i Göteborg är regionens enda verksamhet för hjärt- och lungoperationer. Transplantationerna är dessutom ett rikssjukvårdsuppdrag där Sahlgrenska är en av två utförare i Sverige. Bild: Olof Ohlsson

Smitta på hjärt- och lungavdelningar på Sahlgrenska

Flera patienter och anställda på thoraxenheten på Sahlgrenska, där bland annat öppna hjärt- och lungoperationer genomförs, har blivit sjuka i covid-19. Därför genomförs nu vissa operationer med extra skyddsutrustning och patienter provtas rutinmässigt efter operation.
– Har man en hjärtsjukdom som gör att man behöver en operation, då är man innan operation klart sårbar för smitta, säger Helena Rexius, chef på verksamhetsområde thorax.

ANNONS
|

På Sahlgrenska Universitetssjukhusets avdelningar för hjärt- och lungpatienter har både personal och patienter smittats av det nya coronaviruset, sars-cov-2.

Efter provtagningar har det bekräftats att flera är sjuka i covid-19, sjukdomen som orsakas av viruset. Det bekräftar Helena Rexius, verksamhetschef på verksamhetsområde thorax på Sahlgrenska.

Det handlar om delarna av sjukhuset som vårdar hjärt- och lungpatienter, genomför hjärt- och lungoperationer och transplantationer samt thoraxintensivvårdsavdelningen som vårdar patienter som behöver intensivvård efter en operation eller transplantation.

– När en patient testas positivt för covid-19 tittar man på vilka som har samvårdats med den patienten, informerar dem och provtar dem vid minsta symtom, säger Helena Rexius.

ANNONS
Helena Rexius, verksamhetschef på verksamhetsområde thorax på Sahlgrenska.
Helena Rexius, verksamhetschef på verksamhetsområde thorax på Sahlgrenska. Bild: Olof Ohlsson

För inneliggande patienter har de skapat olika karantän- och isoleringssalar för att minska risken för smittspridning.

Personal som har vårdat en bekräftat smittad person uppmanas vara uppmärksamma på sina symtom och ta tempen två gånger om dagen.

– Personal som utvecklar symtom, även lindriga, provtas och ska inte vara på jobbet, säger Helena Rexius.

Hon förklarar att hjärt- och lungsjukas symtom kan blandas ihop med symtom för covid-19. Därför provtar man patienter rutinmässigt två dagar efter en operation.

Men man provtar inte personal och andra patienter utan symtom.

Arkivbild på hjärtoperation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Arkivbild på hjärtoperation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Mark Earthy/TT

– Om någon är helt symtomfri får man inte ett säkert svar, det kan vara negativt och sedan vara positivt ändå. Grunden är att man ska ha symtom för att få säkra provsvar, därför ska man vara extremt observant på symtom, säger Helena Rexius.

"Alla som behöver en akut operation får den"

Redan i mitten av mars beslutade Sahlgrenska att minska den planerade vården och flera operationer och behandlingar på thorax har därför skjutits upp.

LÄS MER:Sahlgrenska drar in på planerad vård

Men akuta operationer kommer fortfarande att genomföras – även om patienten i fråga är smittad.

– Om man är patient och positiv men har en akut operationsindikation, då utrustar vi personalen med all skyddsutrustning som man ska ha vid en covid-19-sjuk patient. Alla som behöver en akut operation kommer att få den, säger Helena Rexius, som förklarar att de väger risken med att lägga in och operera en patient – och därmed riskera smitta – mot risken att avvakta med en operation.

ANNONS

– Har man en bättre prognos om vi gör operationen nu eller är det bättre att vänta med tanke på utbrottet? Den avvägningen gör vi för varje patient.

LÄS MER:Rekordlång vårdkö väntar efter coronapandemin

Hjärt- och lungpatienter sårbara för smitta

Personalen använder i nuläget visir och vattenavvisande munskydd. För covid-19-positiva patienter använder de också speciellt andningsskydd för vissa moment. Det råder samtidigt besöksförbud på hela sjukhuset.

Är man extra sårbar innan och efter en hjärt- eller lungoperation?

– Säg att man har en hjärtsjukdom som gör att man behöver en operation, då är man innan operation klart sårbar för smitta. När du får hjärtfelet åtgärdat är du mindre sårbar, men precis efter operationen är man är nedsatt i kraft, säger Helena Rexius.

Kan man som patient känna sig trygg inför och efter en operation just nu?

– Det kan man absolut göra. Står man på väntelista till operation och känner sig minsta otrygg har man telefonnummer till våra operationskoordinatorer som man kan ringa. Alla är välkomna att ringa om man är orolig över hur man ska tänka och agera.

LÄS MER:Sahlgrenska stänger operationssalar – personalen blir mystiskt sjuk

ANNONS