Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Under söndagseftermiddagen varnar SMHI för mycket starka vindbyar på västkusten.  Bild: Johan Nilsson/TT
Under söndagseftermiddagen varnar SMHI för mycket starka vindbyar på västkusten. Bild: Johan Nilsson/TT

SMHI klass 1-varnar: Mycket starka vindbyar på västkusten

Det regnväder som härjat över Göteborg och större delarna av Västra Götaland fortsätter att hålla kvar sitt grepp. Nu varnar SMHI för mycket hårda vindbyar under söndagen och in på natten mot måndag.

Trots semestertider finns det inget sommarväder i sikte. I stället verkar det regnoväder som legat över Västsverige de senaste dagarna ut att vara här för att stanna.

– Det är fortsatt ostabilt väder och vi får räkna med nederbörd ett tag till. Det är regnskurar som passerar och vi kan också få inslag av åska. Först på tisdagen kan solen titta fram stundvis, säger Linus Karsson, meteorolog på SMHI.

Regn och korta solstunder är det väder som håller i sig även in mot slutet på nästa vecka.

Under söndagen gick SMHI även ut med en klass 1 varning gällande mycket hårda vindbyar i framförallt nordvästra delarna av Götaland men också i göteborgsområdet.

– Det handlar om vindar som exempelvis kan bryta av grenar och träd. Har man lösa saker i sin trädgård kan det vara en god idé att plocka in dem, säger Linus Karlsson.

LÄS MER: Ingen värme i sikte – fler lågtryck på väg

Kallt och blåsigt

Det är samtidigt som ett lågtryck drar in från väst som vindhastigheterna stiger upp emot 21 meter per sekund. Som starkast är de under söndagseftermiddagen och under natten mot måndag.

Under söndagen har bland annat Uddevallabron stängts av på grund av de hårda vindarna. Samtliga tåg på sträckan Uddevalla-Strömstad är inställda från klockan 16 på söndagseftermiddagen, och trafiken väntas återupptas under måndagsmorgonen. Bussar kommer att ersätta sträckan, enligt Västtrafik.

Dessutom meddelar räddningstjänsten att man under söndagseftermiddagen larmats till mellan sju och åtta olika platser i Göteborgsområdet där träd fallit över vägar. Samtliga till följd av de kraftiga vindarna.

I övrigt är det fortsatt sval luft över landet och de lägre temperaturerna håller i sig under veckan som kommer.

– Det är kallare än normalt för årstiden, kanske mot mitten eller slutet på veckan kan vi se en temperaturökning med någon grad, säger Linus Karlsson.

LÄS MER: Brrr – kallaste julinatten på decennier

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.