Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Småbarnspappan Ognjen dog efter knivattacken i Hisings Backa

Klockan 21.08 går småbarnspappan Ognjen Kostadinovic, 42, ut för att slänga soporna. Tolv minuter senare hittas han knivhuggen utanför sitt hem och avlider senare på sjukhus.
Efter sig lämnar han sin familj och åtta månader gamla dottern Anastasija – nu vill de berätta hans historia.
– Det här får inte bli ännu ett knivmord som man läser om och sen glömmer bort, säger Jelena Panic Kostadinovic.

Det började som en helt vanlig tisdagskväll, 42-åriga Ognjen Kostadinovic var i sovrummet för att natta sin åtta månader gamla dotter Anastasija. Det regnade ute och hon hade svårt att komma till ro. Efter ett tag gick han ut och bad frun Jelena ta över, istället tog han på sig jackan för att gå ut och slänga soporna.

Han skulle också ställa barnvagnen i förrådet och lämna en mobilladdare till sin svärfar som skulle komma och möta upp honom. Vid 21:08 lämnar han lägenheten – sen kom han aldrig hem mer.

– Jag har ältat den där kvällen om och om igen, det hade lika gärna kunnat varit jag som gick ut, säger Jelena Panic Kostadinovic, samtidigt som hon kämpar för att hålla tillbaka tårarna.

LÄS MER: ”Ett mysterium” – inga spår efter mordet i Backa

Familjelivet som precis skulle börja

Det har bara gått tre dygn sedan hon förlorade sin man och deras dotter förlorade sin pappa. Hon bor nu tillsammans med sin familj en bit bort, lägenheten i Hisings Backa har hon inte klarat av att återvända till.

– Vi har aldrig tidigare känt oss otrygga i området, men nu kommer vi inte bo kvar där.

Hon berättar hur de planerat köpa hus snart. Dottern som de så länge drömt om hade kommit till dem för åtta månader sen och allt det hårda arbete som de lagt ner de senaste fyra åren på att bygga ett liv tillsammans hade börjat ta fart.

– När Anastasija kom var han så lycklig. Det är det som är det värsta, att hans dotter nu kommer växa upp utan att lära känna sin pappa. Det har de som gjort det här tagit ifrån henne. Jag vill att de ska förstå vilken skada de har gjort, säger Jelena Panic Kostadinovic.

Samhället kan inte acceptera det här

Närmaste familjen har samlats i kyrkan den här dagen. De har tänt ljus och haft samtal om den kommande begravningen. Jelenas släktingar Bojana och Daniel har stöttat henne och dottern den första tiden.

Nu är alla i familjen överens – de vill öppet berätta om vad som faktiskt hände.

– Det här får inte bli ännu ett knivmord som man läser om och sen glömmer bort. Det skrivs var och varannan dag om våldet, skjutningar bland kriminella i den pågående gängkonflikten. Men nu har det drabbat en helt vanlig hårt arbetande småbarnspappa som bara skulle gå ut och slänga soporna. Vi kan inte låta den här historien passera, samhället kan inte acceptera det här, säger Jelena Panic Kostadinovic.

Hon menar att de inte har något att vara rädda för. Genom att berätta om vem Ognjen var hoppas de att fler ska få upp ögonen för vad som hänt, och de som kanske sett något den kvällen våga träda fram och berätta.

– Om de förstår att det inte handlar om en gängkonflikt kanske någon vågar berätta om de såg eller hörde något den kvällen. Minsta lilla kan få en stor betydelse.

LÄS MER: Man knivskuren i Hisings Backa – avled på sjukhus

Polisen: ”Fallet är ett mysterium”

Även polisen har gått ut och vädjat till allmänheten för att få in fler vittnesuppgifter. Händelsen rubriceras som mord alternativt dråp och idag finns ännu ingen misstänkt.

Polisens förundersökningsledare Jarl Winqvist har kallat fallet för ett mysterium.

– Vi har finkammat området och inte hittat något som kunnat leda oss framåt. Han är av allt att döma en helt oförvitlig person. Vi kan inte se något motiv till den här händelsen. Det är det som är det hemska, säger han.

Vid 21:08 går Ognjen Kostadinovic ut från lägenheten och bara tolv minuter senare vid 21:21 larmar Jelenas pappa och bror polisen efter att de hittat honom liggandes på marken med flera knivhugg i bröstet. De skulle möta upp honom för att hämta mobilladdaren och förstår först inte att det är han som ligger där.

– Det är så svårt att tänka på det, de skadade honom så fruktansvärt illa. Hur han måste ha känt de där sista minuterna... säger Jelena Panic Kostadinovic och blickar ner samtidigt som hon torkar bort en tår.

Ambulansen kommer och hämtar honom men bara en timme senare dödförklaras han av läkare på sjukhuset.

– Det här skulle kunna ha hänt vem som helst. Ena stunden är han här och nu finns han inte mer. Han var den godaste människan jag känt. Nu kommer Anastasija inte minnas sin pappa.

Om du gjort några iakttagelser under tisdagskvällen vid Friedländers gata i Hisings Backa som kan vara av betydelse för utredningen kan du höra av dig till polisen på nummer 114 14.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.