Skulle titta på ankor — bäver på besök

Andreas Hedberg och dottern Julia tittade på ankor när det plötsligt dök upp en bäver bredvid dem på vägen.
– Det var himla festligt att se en bäver faktiskt, säger Andreas Hedberg.

ANNONS
|

Det var på fredagsmorgonen som Andreas Hedberg och hans dotter Julia bestämde sig för att titta på ankor nära en lekplats i Floda centrum. Han förklarar att han såg något i ögonvrån som till en början liknade en hund.

– Det såg lite konstigt ut till en början och jag märkte snabbt att det inte var en hund utan en bäver! Jag har aldrig sett en bäver på så nära håll förut så det var allt en upplevelse, säger han.

I videon ser man hur bävern går förbi Andreas Hedberg och dottern får ur sig ett ”oooh” som reaktion.

– Den var mycket större än vad jag trodde att en bäver skulle vara, kanske en meter lång. Det hade precis gått förbi ungdomar som var på väg till skolan och helt plötsligt, på den tomma gatan, strosar det runt en bäver, säger han.

ANNONS

Var finns bävrarna i Sverige?

Uppland 1 069 observationer

Södermanland 841 observationer

Västergötland 486 observationer

Hur många bävrar finns i Sverige?

Minst 130.000 bävrar finns spridda över i stort sett hela landet visar den senaste siffran från år 2005. Förmodligen har det ökat sedan dess.

Källa: Artfakta och Jägarförbundet.

Inte ovanligt att träffa på bävrar idag

Göran Hartman, som är lektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala förklarar att det inte är så ovanligt att träffa på bävrar nuförtiden.

– Det är inga skygga djur och man kan se dem i centrala delar av stan, säger han.

De senaste siffrorna på antal bävrar i Sverige är från 2005 och visar att det finns minst 130 000 stycken. Däremot förklarar Göran Hartman att utbredningsområdet ökar och att populationen förmodligen också gör det.

Han berättar att bävern utrotades i Sverige på 1870-talet på grund av jakten.

– De var för mycket värda helt enkelt. Man använde ullen i pälsen för att göra hattar och substansen som de utsöndrar, bävergäll, var väldigt eftertraktad som läkemedel, säger han.

Vad ska man göra om man stöter på en bäver?

– Man ska bli glad men man ska hålla ett coronaavstånd till bävern. Det är ett lugnt och sansat djur men man ska låta dem vara och inte klappa dem, säger Göran Hartman.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS