Skrotar resan till Cannes – Göteborgs stad flyttar ”fastighetsmässa” till hemmaplan

Politikerna skrotade 300 000-kronorsresan till världens största fastighetsmässa i Cannes. I år hölls alla möten om hur framtidens Göteborg kan se ut på hemmaplan i stället
– Vi hörde en hel del spännande idéer som vi inte kan avslöja här och nu, säger Johan Zandin (V).

ANNONS
|

Varje år brukar Göteborgs stad skicka en delegation till världens största fastighetsmässa, Mipim i Cannes, Frankrike. Här brukar staden marknadsföra sig och locka nya investerare, både från utlandet som inrikes, till Göteborgs framtida stadsutveckling. Likväl får branschen pitcha bästa sina idéer över hur den framtida staden ska se ut.

Men i fjol beslutade politikerna att stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret inte skulle tillåtas delta i Mipim 2020. Skälet som angavs var bland annat Göteborgs stads allt mer ansträngda ekonomiska situation. 2019 lade Göteborgs stad 337 600 kronor på resor, boende och ackreditering till Mipim 2019. Utöver det tillkommer ytterligare kostnader.

ANNONS

LÄS MER:Tunga förvaltningar beordras avstå omdiskuterad mässa på Rivieran

Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling, avgav ekonomiska skäl till att politikerna valde att skrota Mipim-deltagandet.
Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling, avgav ekonomiska skäl till att politikerna valde att skrota Mipim-deltagandet. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Politikerna beslutade i stället att ett ”lokalt Mipim” skulle arrangeras på hemmaplan, i form av ett dialogforum.

– Får början var det tänkt att köra detta i mars. Då kom corona och vi fick ställa in. Vi har ju hört med aktörerna, det finns ett väldigt sug. Nu valde vi att köra på hösten i stället, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling.

”Blev fullbokat direkt”

Under tisdagen och onsdagen har stadsbyggnadsdirektören, fastighetsdirektören, chefen för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret samt politikerna i både fastighetsnämnden och byggnadsnämnden presidier hållit möten med knappt ett 20-tal bolag. Bland dem fanns Wallenstam, Stena. PEAB med flera.

– Tiderna gick åt som smör. Det blev fullbokat direkt. Det man kan säga är att det finns ett väldigt sug efter att bygga bostäder i Göteborg, säger Hampus Magnusson.

– Att det är är ett sådant enormt tryck i marknaden, är vi både väldigt glada för och smula förvånade över. Vi hade en rädsla att det skulle komma en ordentlig sättning i och med corona. Men det är flera aktörer som ringer och är imponerade av att det händer så mycket i Göteborg.

LÄS MER:Göteborg prisat som framtidsstad

Johan Zandin (V) menar att upplägget ger en mer rättvis chans för mindre bolag fastighets- och byggbolag att nå fram.
Johan Zandin (V) menar att upplägget ger en mer rättvis chans för mindre bolag fastighets- och byggbolag att nå fram. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Johan Zandin (V), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, fyller på:

ANNONS

– Det var ungefär samma samtal som vi brukar ha i Cannes, förutom att vi slapp åka dit. Det brukar mestadels vara de större bolagen som är där nere och tanken har aldrig varit att det ska vara en gräddfil för de stora bolagen. Nu får i stället alla som är aktiva eller vill bli aktiva i Göteborg en chans att lyfta sin frågor.

Små bolag gynnas

Enligt Zandin var det en bra blandning mellan stora och små bolag, men exakt vilka idéer som bollades under mötena vill han inte gå in på.

– Vi hörde en hel del spännande idéer som vi inte kan avslöja här och nu. Ganska mycket intressanta funderingar som bolagen delade med sig i förtroende till oss, men det är först om det blir något av dem som vi kan tala om att det var här vi hörde talas om de först, säger Johan Zandin.

Zandin tror att lokala möten är vägen framåt och att staden helt kommer att skippa att åka till Cannes framöver. Både av ekonomiska skäl och miljöskäl.

– I stora drag i alla fall. Sedan kan man fundera om man ska ha ett annat upplägg. Kanske hade vi kunnat fylla fler dagar med bolag, jag vet att det fanns vissa som hörde av sig och gärna villa komma. Man skulle kunna sprida ut det och ha det en gång på hösten och en gång på våren. Helheten tror jag är bra, att bolagen får tillgång direktörerna, planchefen och politikerna i presidierna.

ANNONS
ANNONS