Skräpdeponi blir fågelparadis – här kan du se de ovanliga arterna

En 50 år gammal deponi för förorenade muddermassor har förvandlats till ett vadhav för fåglar i Torsviken på Hisingen. I helgen öppnar vadarfåglarnas nya favorittillhåll för allmänheten. Prislappen för projektet uppgår till 47 miljoner kronor.
– Jag hoppas det blir en mötesplats och naturum, säger Kåre Ström i Göteborgs Ornitologiska Förenings Torslandakommitté.

ANNONS
|

Projektet med att skapa ett friluftsområde har pågått i ett decennium. Noggranna ritningar och skisser har tagits fram under nästan tio års tid innan man kom fram till en lösning.

– Bakgrunden är att många så kallade vadarfåglar, den grupp av fåglar som håller till vid stränder och näringsrika bottnar, sedan 1970 gått tillbaka med nästan 80 procent. Vi i föreningen tänkte då om man kunde skapa våtmarker för de arterna. Alternativet hade annars bara varit en gräskulle, säger Kåre Ström i Göteborgs Ornitologiska Förening.

LÄS MER:Vackra platser att tälta på omkring Göteborg

Öppna landskap och enkel terräng: ”Många löpare”

Området har lätt grusig terräng och runtom löper en cirka två kilometer lång promenadslinga. Utöver det är det ett öppet och näringsrikt område som breder ut sig. I nuläget finns det inte så mycket skuggplatser eller ställen att vila fötterna på.

ANNONS

– Det är ännu en pågående process men det är en fantastisk miljö och ett öppet naturområde. Terrängen är absolut såpass att man kan gå med barnvagn, säger Stefan Strömberg, pressansvarig vid Göteborgs hamn.

Park - och naturförvaltningen på Göteborgs stad kommer att ta över skötseln av området så småningom. Enligt Strömberg så är det mycket möjligt att man då sätter in bänkar och skuggplatser i området.

– Området är ju framförallt till för fåglarna och växtligheten men vi vill naturligtvis att allmänheten kommer hit och kan upptäcka området, säger han.

LÄS MER:Nytt naturreservat ska utredas i Partille

Många inblandade i projektet

Det är föreningarna med deras engagerade medlemmar och frivilliga som tillsammans med kommunen, myndigheter och forskare kommit fram till det som nu är ett nytt utflyktsmål för göteborgarna.

Vad betyder ett sånt här område för Göteborg?

– Det betyder väldigt mycket, det ligger helt i linje med de mål vi har för biologisk mångfald, säger Kåre Ström.

LÄS MER:Kvinnor måste upphöra med matning av fåglar

LÄS MER:Hon skapar ett grönt paradis högst upp på berget

Ström hoppas på att platsen kommer att kunna främja friluftslivet. Platsen är sedan tidigare välbesökt av såväl fågelarter som människor och enligt Kåre Ström är Torslandavikens naturområde en av de mest besökta fågelplatserna i Sverige.

– Det ligger mitt i stan, folk kan enkelt ta bussen hit. Det är kul att det kommer mängder med människor hit och tittar. Därför har vi också ritat och gjort färdigt förslag på fågeltorn och gömslen som ska stå vid vadhaven, säger Ström och fortsätter:

ANNONS

– Jag hoppas att detta kan bli en mötesplats och ett naturum för allmänheten. Förhoppningsvis kan detta så ett frö till fler forskningsstudier också.

Den totala slutkostnaden för projektet blev 47 miljoner kronor.

Såhär tar du dig till Torslandavikens naturområde

Adress: Viktor Setterbergs väg 25.

Entrépunkterna till området är väster om cirkulationsplatsen vid Amhult och från Väg 155, norr om området.

Kommunalt: Närmaste hållplats är Gamla hangaren och Terminalvägen.

Med bil: Parkering vid Torslanda Golf (Gamla Hangaren), vid Krossvägen samt vid före detta modellflyget nära Karholmen.

Med cykel: Parkera vid informationsskylten vid Gamla Hangaren eller vid Karholmen.

I området finns informationstavlor och det uppmanas att visa hänsyn och respekt till djurlivet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS