Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ett regeringsuppdrag om att testa fler yrkesgrupper som föranlett Göteborgs skolorganisation att erbjuda provtagning till sin personal. Kristin Perem är HR-chef på grundskoleförvaltningen.
Det är ett regeringsuppdrag om att testa fler yrkesgrupper som föranlett Göteborgs skolorganisation att erbjuda provtagning till sin personal. Kristin Perem är HR-chef på grundskoleförvaltningen. Bild: Ole Berg-Rusten, Göteborgs stad

Skolpersonal i Göteborg får gratis coronatest

Skolorna i Göteborg genomlider en rekordstor brist på vikarier i coronapandemins spår. Nu erbjuder staden gratis PCR-test till all skolpersonal för att de ska kunna komma tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt.
– Det är ett komplement att ta till som chef när det är extra viktigt att få tillbaka medarbetare, säger grundskoleförvaltningens HR-chef Kristin Perem.

Flera skolor i Göteborg har tvingats ställa in lektioner och skicka hem barn eftersom de saknat såväl ordinarie lärare som vikarier att ersätta dem med.

Bakgrunden är förstås coronapandemin och att skolornas anställda hörsammar uppmaningen om att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Som en konsekvens har vikariebehovet i Göteborgs grundskolor rekordökat med cirka 40 procent, rapporterar SVT.

För att mota personalbristen i grind erbjuds nu skolanställda som stannar hemma på grund av milda symptom gratis PCR-test hos kommunens företagshälsovård. Möjligheten gäller även schemalagda vikarier men inte timvikarier. Grund- och förskoleförvaltningen har upphandlat tjänsten tillsammans och betalar en fast summa per test.

– Det är ett komplement att ta till som chef när det är extra viktigt att få medarbetare tillbaka till jobbet, säger grundskoleförvaltningens HR-chef Kristin Perem.

LÄS MER: Rekordstor vikariebrist i Göteborgs skolor

Komplement till test på vårdcentral

Möjligheten har funnits sedan 1 september och fram till förra veckan hade 37 av grundskolans cirka 8 000 anställda testat sig. Det är ungefär i linje med var Kristin Perem förväntat sig.

– Det är en ganska rimlig siffra i och med att många testar sig på vårdcentralerna också. Det är bra att detta finns som komplement, det är inte tänkt att behövas i så stor omfattning.

LÄS MER: Skolors arbete i coronatider granskas

Av förskolans cirka 6 000 medarbetare hade bara tre testat sig fram till förra veckan. Hos dem är vikariebristen inte lika alarmerande, påpekar Eva Jakobsson som är chefskoordinator och covidsamordnare på förskoleförvaltningen. Det beror delvis på att många barn också är hemma.

– Så det har inte varit aktuellt att ta in vikarier i någon större utsträckning, men det kanske blir det när höstförkylningarna tilltar. På vissa enheter är det mer pressat förstås men överlag har vi en god bemanningssituation, säger hon.

Eva Jakobsson är strategisk chefskoordinator och covidsamordnare på förskoleförvaltningen. Hos dem är vikariebristen inte lika alarmerande som i grundskolan.
Eva Jakobsson är strategisk chefskoordinator och covidsamordnare på förskoleförvaltningen. Hos dem är vikariebristen inte lika alarmerande som i grundskolan. Bild: Göteborgs stad

LÄS MER: Ia ville hålla barnen hemma från skolan i skydd mot corona – hotades med vite

Enligt Eva Jakobsson tillsätts 93 procent av alla vikarieönskemål inom förskolan, vilket ungefär motsvarar ett vanligt år.

Det är ett regeringsuppdrag om att testa fler yrkesgrupper som föranlett Göteborgs skolorganisation att erbjuda provtagning till sin personal. Så länge uppdraget kvarstår kommer möjligheten att testa sig hos företagshälsovården också göra det.

– Vi har inte satt något definitivt slutdatum i upphandlingen heller, säger Eva Jakobsson.

LÄS MER: Så kan corona påverka dina utlandsstudier

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.