I samband med det kommande jubileet ska hela Skansberget göras i ordning och Kronan ska få en ny hiss.
I samband med det kommande jubileet ska hela Skansberget göras i ordning och Kronan ska få en ny hiss. Bild: Bert Leandersson

Skansen Kronan får ny hiss

Ett av Göteborgs mest kända landmärken Skansen Kronan har länge varit i behov av modernisering. Efter flera år med olika planer på hur projektet ska gå till har bygget påbörjats. En hiss ska installeras i den 4,5 meter tjocka muren, lagom till stadens jubileumsår.
– Om allt går som det ska så kommer vi vara klara till våren, säger Dan Andersson, teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.

ANNONS

Redan 2011 var det tal om att Skansen Kronan skulle tillgängliggöras.

Fästningen från 1600-talet har tidigare haft en dåligt fungerande plattformshiss och entrén har varit en smal trappa. Något som gjort det svårt att driva en verksamhet i byggnaden.

– Det blir en tillgänglig entré på markplan, den kommer även fungera som utrymningsväg, säger Dan Andersson.

Till en början diskuterades det om hissen skulle stå utanpå byggnaden eller inne i fästningen, mitt i rummet. Men förslagen lades ner på grund av kulturhistoriska skäl då det hade förstört siluetten.

Idén om att hissen skulle placeras inuti stenmuren kom från slottsarkitekten Mikael Nädele.

ANNONS

– Muren är ju 4,5 meter tjock i princip. Vi har gjort tunneln rätt igenom. Den är färdig och vi ska precis påbörja det vertikala schaktet, förklarar Dan Andersson.

Hissen kommer gömmas inuti den 4,5 meter tjocka muren och inte synas för besökare utifrån.
Hissen kommer gömmas inuti den 4,5 meter tjocka muren och inte synas för besökare utifrån. Bild: GAJD arkitekter

För att stötta upp den del av muren som tagits bort kommer det att sättas in en smideskonstruktion och i den kommer en specialhiss att placeras.

– Annars så kommer Kronan att vara helt som den är och har varit sedan 1600-talet.

Anledningen till den nya hissen är det statliga direktiv som finns för att tillgängliggöra alla byggnadsminnen.

Det Statliga fastighetsverket äger ett flertal av alla de stora kulturminnena i landet: slotten, kyrkorna, borgarna och ruinerna – de som berättar något om den svenska staten och den svenska statens framväxt.

– Många av dem har en verksamhet men är väldigt svåra att anpassa, men samtidigt så är det ju en rättighet som man har konstaterat, att alla måste få tillträde till kulturskatterna, säger Dan Andersson.

Ett samarbete med Göteborgs Stad

Förutom fästningen kommer även den omkringliggande parken att få en upprustning. Dan Andersson konstaterar att det är tajt med tid för att få allt klart innan 400-årsjubileet, men att det är bra med en utsatt deadline.

– Då finns det en anledning för oss att till det datumet få till stånd ett tillgängligt och vackert Skansberg.

ANNONS

Projektet med Skansen Kronan och Skansberget ingår i ”Den befästa staden Göteborg”, ett gemensamt utvecklingsprojekt med Göteborgs Stad och Statens fastighetsverk som tillsammans med Skansberget omfattar tio av stadens 1600-talsmiljöer.

Skansen Kronas syskonfästning Lejonet är placerat intill de pågående byggnationerna av Västlänken och kommer inte att renoveras inför jubileet. Först behöver man se om de befintliga väggarna är i tillräckligt gott skick för att utveckla tillgängligheten.

ANNONS