På väg ut. Sjukvårdsdirektören lämnar regionen 1 juni.
På väg ut. Sjukvårdsdirektören lämnar regionen 1 juni. Bild: Meli Petersson Ellafi

Sjukvårdsdirektör Ann Söderström går till Carlanderska

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, en huvudperson i Västsveriges coronakamp, lämnar för att bli chef för Carlanderska sjukhuset i Göteborg.
– Spännande att få gå till något nytt, en utmaning, säger hon. Att den nya arbetsgivaren lyfter fram hennes ”moraliska kompass” är inget sammanträffande – företrädaren fick lämna efter ifrågasatta faktureringar.

ANNONS
|

Som sjukvårdsdirektör har Ann Söderström basat för regionen under en av de tuffaste perioderna i modern tid. På frågan om pandemin påverkat hennes beslut att byta jobb svarar hon:

– På så vis att jag stannar kvar längre i regionen än vad min nya arbetsgivare önskat. För mig har det varit viktigt – jag vill inte lämna förrän vi rett ut den här svåra situationen.

LÄS MER:Stor vaccination mot corona redan i januari – räknar med 400 000 doser till Västra Götaland

Du börjar 1 juni – är pandemin över då?

– Jag tror att vi har en tydlig dämpning då, inte minst för att vi kan börja vaccinera i början av nästa år. Skulle det sen komma en tredje våg så har vi kunskap och en organisation som gör att vi är bättre förberedda, säger hon.

ANNONS

Kommer närmare verksamheten

Ann Söderström, i grunden läkare och specialist på infektionssjukdomar, lämnar direktörsstolen i Västra Götalandsregionen efter tio år. Hennes nya titel blir sjukhuschef.

– Jag kommer till stor del att arbeta med liknande frågor som jag gör i dag, men i en mindre organisation vilket gör att jag kommer närmare den operativa verksamheten. Det ser jag fram emot. Jag har mer en känsla av att jag kommer till något än att jag lämnar något. En spännande utmaning, säger Ann Söderström.

På Carlanderska sjukhuset är man glad över värvningen.

– Ann Söderström har en bredd och ett djup med värderingar som gör att hon passar mycket bra som sjukhuschef på Carlanderska, skriver styrelseordföranden Jan Lindblom i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– Anns erfarenhet och moraliska kompass betyder mycket för att skapa det fristående sjukhus som Carlanderska utgör.

Jan Lindblom.
Jan Lindblom. Bild: Cecilia Hedström

”En moralisk kompass”

Formuleringarna om rätt värderingar och en välfungerande moralisk kompass ska ses i ljuset av Söderströms företrädare Jörgen Månsson. I våras berättade GT att han hyrde in sig själv som konsult och fakturerade Carlanderska sjukhuset för 740 000 kronor.

LÄS MER:Sjukvårdsdirektören orolig: ”Vi tar höjd för vårens vårdtopp”

Jörgen Månsson själv sa att upplägget var godkänt av Carlanderskas tidigare styrelseordförande och menade att det rörde sig om förtal med syftet att ersätta honom.

ANNONS

– Det är en ren vidarefakturering, ett plus-minus-nollsummespel, ingenting annat, sa han om konsultavtalet till GT.

Carlanderska har inte polisanmält Jörgen Månsson.

– Det fanns inget man kunde säga var brottsligt, men det fanns fakturor som vi hade svårt att förstå och som han hade svårt att förklara, säger dagens styrelseordförande Jan Lindblom till GP.

Jörgen Månsson själv vill inte bemöta.

– Det känns inte som att jag behöver ge några kommentarer. Jag är inte anklagad för någonting och har inte gjort något fel, säger Jörgen Månsson till GP.

”Tydlig, rak och ärlig”

Om att beskrivas som en ”moralisk kompass” av styrelseordföranden Jan Lindblom, säger Ann Söderström.

– Det där får stå för Janne, det får du fråga honom om. Jag känner förstås till bakgrunden och tror och hoppas på att han välkomnar mina ledaregenskaper. Jag försöker vara tydlig, rak – och ärlig, säger hon.

Carlanderska sjukhuset ägs av en stiftelse och är alltså varken privat eller offentligt. Vården finansieras av försäkringsbolag och privatbetalande kunder – men också det offentliga.

– Det är andras pengar som används när vi hjälper till med vård. Man måste förstå i vilken kontext vi verkar, och vår historia och ursprung, säger Jan Lindblom.

Carlanderska grundades 1917 efter en donation av familjen Carlander. I stiftelsens stadgar står det bland annat att sjukhuset ska vara till nytta för göteborgarna och att man ska hjälpa den som inte kan få sjukvård på annat sätt.

ANNONS

LÄS MER:Smittspridningen av corona fortsätter öka i Västra Götaland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS