Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Simlärare fick hudutslag – nu stängs bassängen

Tre simlärare har fått utslag och är nu sjukskrivna efter att ha arbetat i varmbadet på Valhalla. Lokalen har nyligen renoverats – men tvingas alltså stänga efter bara en månad.
– Det är såklart jättetråkigt, säger Jan Larsson, projektledare på Higab.

Varmbadet på Valhalla renoverades under sommaren och öppnades upp för allmänheten i december 2018.

– Man tog vattenprover och det var som vanligt inga som helst problem, sen var det nu när simskolorna delvis startat upp som vi fick till oss de här problemen, säger Jan Larsson.

Allergiska reaktioner

Efter bara en månad har man tvingats stänga anläggningen igen, då simlärare fått hudbesvär av att vistas i poolen. En simskole-elev ska även ha fått irriterade ögon efter att ha tittat under vattnet.

– Tre simlärare har fått utslag på händer, ovansidan av fötterna, på knän och rygg. Det är allergiska reaktioner som hänt trots att vattenvärdena varit bra som vanligt, säger Jan Larsson, projektledare på Higab som förvaltar fastigheten.

Färg misstänks vara orsaken

Nu utreder Higab vad det är som kan ha hänt, men Jan Larsson har sina misstankar.

– Vi satte nytt kakel och ny klinker i bassängen och målade vissa partier med en svart kontrastfärg för att synskadade inte skulle trilla i. Man kan tänka sig att de här besvären beror på den färgen och bruket vi använt, det rimmar ganska bra med de besvären om simlärarna fått. De ligger vid kanten och är i kontakt med de här ytorna under flera timmar.

Ännu har det inte rapporterats att någon mer ur allmänheten drabbats av allergiska reaktioner. Lokalerna stängdes den 17 januari och förväntas hålla stängt i minst en vecka till.

– Det är illa nog, det här är en försiktighetsåtgärd vi tar till, säger Jan Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.