Under början av pandemin smittades 26 äldre personer på en avdelning på Mölndals sjukhus som hade avdelats för patienter utan misstanke om covid-19.
Under början av pandemin smittades 26 äldre personer på en avdelning på Mölndals sjukhus som hade avdelats för patienter utan misstanke om covid-19. Bild: Jonas Lindstedt

Sex dog efter smittspridning på Mölndals sjukhus

Under loppet av en månad förra våren smittades 26 äldre personer av coronaviruset när de vårdades på en avdelning på Mölndals sjukhus. Åtta av dem överlevde inte och i sex av fallen bedöms covid-19 ha varit en bidragande dödsorsak.
– Det som ställde till det tror jag var att vi inte förstod att man kunde vara smittad och kunde sprida smittan utan att ha symptom, säger chefläkaren Anne Olmarker.

ANNONS
|

Smittspridningen på sjukhuset pågick mellan april och maj i fjol. På avdelningen vårdades personer över 65 år.

På grund av pandemin togs beslut om att avdelningen skulle avdelas och inte vårda några patienter med misstanke om covid-19, men smittan tog sig in ändå.

I en anmälan enligt lex Maria som skickats in till till IVO skriver chefläkaren Anne Olmaker att det vid tidpunkten inte genomfördes någon rutinmässig screeningprovtagning av patienter för covid-19.

I början av pandemin menar chefläkaren också att det inte fanns kunskap om att äldre och sköra personer kunde vara sjuka i covid-19 utan att uppvisa tydliga symptom.

ANNONS

– Dessutom komplicerades det av att det här är geriatriska patienter, som uppvisar atypiska symptom, alltså det blir ganska lite symptom även när de får covid initialt. Det vet vi nu, men det visste vi inte då, säger hon.

Corona bidragande dödsorsak

Chefläkaren säger också att patienterna som vårdas på avdelningen ofta har ett komplext vårdbehov som gör att vården ofta kräver nära fysisk kontakt.

Av de 26 patienterna som smittades avled åtta personer. Personerna som avled hade enligt sjukhuset annan grundsjukdom eller hade nyligen genomgått akut kirurgi.

För sex av de avlidna bedöms covid-19 ha varit en bidragande dödsorsak. För de som inte avled, bedöms sjukdomen ha förlängt deras vårdtid.

Anne Olmarker förklarar att sjukhuset till slut lyckades få stopp på smittan genom flera olika åtgärder.

– Avdelningen hade redan ganska bra hygienrutiner, men man tog hjälp av vårdhygien och tittade över rutinerna och skärpte dem ytterligare. Man tittade också över personalutrymmen och minskade antal vårdplatser och införde under en helg ett intagningsstopp. Man stoppade också direktinläggningar till avdelningen från ambulansintag, mobila enheter och primärvården.

Beklagar smittspridningen

Anne Olmarker säger att sjukhuset rutinmässigt numera provtar sina patienter. Dels när de läggs in och att nya prover sedan tas var annan eller tredje dag. Enligt Olmarker började man med den utökade testningen så snart det fanns provtagningskapaciteten för det.

ANNONS

– Och det gör man ju oavsett om de är symptomfria eller inte för att förhindra just den här typen av utbrott.

Den aktuella avdelningen berättar hon också var först ut inom Sahlgrenska universitetssjukhuset med att införa som rutin att alltid arbeta med visir i det patientnära arbetet, vilket man numera gör på alla avdelningar.

– Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt och beklagar naturligtvis att det har skett. Vi tar det på stort allvar och försöker förhindra att det här återupprepas, säger chefläkaren.

ANNONS