Serietjuv får tillbaka 1,3 miljoner – polisen rasar

ANNONS
|

Framförallt är poliserna bestörta över att hovrätten upphäver beslutet om kvarstad och så kallat utvidgat förverkande.

Det betyder att den dömde mannen får tillbaka 1,3 miljoner kronor som enligt tingsrätten skulle förverkas. Pengarna hade tidigare varit beslagtagna i samband med brottsutredningar mot mannen men lämnats tillbaka eftersom han ansetts vara en småtjuv som inte kunnat stjäla ihop så stora belopp.

I det nu aktuella målet gjordes en noggrann tillgångsutredning som kom till motsatt slutsats: att mannen inte på laglig väg kunnat skaffa dessa stora summor.

Hovrättens dom på fredagen innebär att 50-åringen får tillbaka pengarna han hade på två bankkonton och i undanstoppade kontanter hemma i sin lilla lägenhet i en kranskommun till Göteborg. Endast 116 000 kronor behålls av staten för att täcka skadestånd till brottsoffren.

ANNONS

I tingsrätten fälldes mannen för 151 bilinbrott och sju försök. Serien bilinbrott klassades som grov stöld.

Hovrätten fäller honom "bara" för 26 bilinbrott och tre försök, och bedömer brotten som stöld.

Vid flertalet bilinbrott finns ingen annan bevisning än att 50-åringens mobiltelefon kopplat upp till master i närheten av bilarna som fått sina rutor sönderslagna. Detta räcker inte anser hovrätten.

I de 29 fall där mannen fälls har han blivit utpekad av vittnen på brottsplatserna eller har haft stöldgods från dem.

Hovrätten konstaterar att varje stöld "rört ganska begränsade ekonomiska värden" och anser att de inte är så många att brottsligheten till följd av antalet kan bedömas som grov.

Och när brottsligheten inte är grov saknas lagstöd för att beslagta pengar enligt reglerna om utvidgat förverkande.

I ett mejl till gp.se uttrycker poliserna som utrett 50-åringens brott sin besvikelse över att mannen genom hovrättens dom återigen får tillbaka pengarna, trots att en utredning visat att han inte på lagligt sätt kunnat tjäna ihop dem.

- En fråga är hur många brott och hur stora summor per gång som man måste stjäla för att komma upp i nivån grova stölder. Med nuvarande lagstiftning gällande brottet stöld så har vi nu ingen möjlighet att komma åt gärningsmännens pengar genom utvidgat förverkande så länge det hamnar på enbart stöldnivå, normalgraden, skriver poliserna.

ANNONS

Förutom för bilinbrotten dömer hovrätten 50-åringen för 46 bensinsmitningar, liksom i tingsrätten klassade som snatterier, och för 56 fall av grov olovlig körning. Dessa brott är i stort sett lika många som enligt tingsrättens bedömning.

Hovrätten fastställer tingsrättens förverkande av sex bilar som 50-åringen kört, och haft skrivna på en ökänd bilmålvakt.

Hovrätten dömer mannen till fängelse i två år, en minskning med ett år.

Hovrättens dom var oenig: båda nämndemännen anmälde skiljaktig mening men blev överröstade av rättens tre juristdomare.

- Varje enskild gärning har utgjort en del av en omfattande, systematisk och planerad verksamhet. Bilinbrotten bör därför bedömas som grov stöld, skriver nämndemännen som vill ha 50-åringen dömd till fängelse i tre år.

ANNONS