Annedalsseminariet, Göteborgs universitets skollokal, syns bakom Seminarieparkens blommande körsbärsträd under våren 2022.
Annedalsseminariet, Göteborgs universitets skollokal, syns bakom Seminarieparkens blommande körsbärsträd under våren 2022. Bild: Sanna Tedeborg

Seminarieparken byggs om – planeras vara klar nästa vår

Världens bästa park när det regnar ska stå klar i april nästa år. Renoveringen av Seminarieparken är igång och nu hoppas man att den bortglömda parken ska locka besökare i alla åldrar.
– Vi vill uppmärksamma göteborgarna på att den här parken kan vi faktiskt använda, säger Arash Afkari, projektledare på Higab.

ANNONS
|

Rain Gothenburg är ett kommunalt projekt med målet att göra Göteborg till ”världens bästa stad när det regnar”. Tillsammans med Higab och Anlab ska de se till att Seminarieparken, som funnits sedan 1860-talet, i slutet av april nästa år ska stå klar. Och då bli ”världens bästa park när det regnar”.

Körsbärsträdets blommor brukar blomma under några intensiva veckor på våren.
Körsbärsträdets blommor brukar blomma under några intensiva veckor på våren. Bild: Sanna Tedeborg

Parken med de många körsbärsträden ligger bara ett stenkast från Linnéplatsen, trots det verkar det vara många som inte vet om att den finns.

– Vi vill uppmärksamma göteborgarna på att den här parken kan vi faktiskt använda. Tanken är att alla ska kunna ta del av parken, det ska finnas något för alla åldrar, säger Arash Afkari, projektledare för upprustningen.

ANNONS

Han berättar också att det är många invånare som tror att parken hör till skolan som ligger precis intill, Göteborgs universitets institution för journalistik, medier och kommunikation. För att locka in fler besökare ska den befintliga entrén få skyltar och en ny entré till parken byggas i korsningen mellan Seminariegatan och Övre Husargatan.

Regnstaden Göteborg

”Det regnar alltid i Göteborg” heter det ofta bland hitflyttade – enligt SMHI:s statistik från de senaste tre åren regnar det faktiskt bara varannan dag. Och Göteborg är på plats 52 av 100 i SMHI:s statistik över svenska städers regndagar. Men nu ska alltså regnet göras till en tillgång.

– Vi vill föra in regnelementet som en upplevelse i parken med en regnpaviljong där man både kan vara skyddad från regn men även kan uppleva regnet på ett fint och lustfyllt sätt.

Och vattnet ska inte bara komma ovanifrån.

– Vi ska renovera och öppna upp en damm i parken där det ska sippra ned vatten från paviljongen på konstverk som finns i dammen och som då aktiveras av regnet.

Körsbärsträden – ”parkens signum”

Vad blir det då av parkens stora behållning, körsbärsträden, som skapar ett rosa tak över parkens besökare under några brinnande veckor varje år?

– Det är ett signum för parken så självklart ska körsbärsträden vara kvar, även under entreprenaden.

ANNONS

När våren 2023 har kommit finns det dock en risk att blommorna hinner slå ut – och vissna – innan parken är färdigbyggd.

– Träden har blommat i slutet av april eller början av maj de senaste åren. Vårt mål är att parken ska vara tillgänglig fram till dess att körsbärsträden blommar. Vi ska öppna upp parken till dess, säger projektledaren.

Körsbärsträden står i full blom. Sedan blåser blommorna bort och senare på sommaren bär grenarna gröna blad i stället.
Körsbärsträden står i full blom. Sedan blåser blommorna bort och senare på sommaren bär grenarna gröna blad i stället. Bild: Sanna Tedeborg

Det gäller att vara försiktig när man bygger i närheten av körsbärsträd. De har känsliga rotsystem som lätt tar skada.

– Alla träd är förstås väldigt känsliga för att få sin rotmiljö påverkad. Problemet med just körsbärsträd är att de har väldigt syrekrävande rotsystem. Kör man med tunga maskiner på marken så packas den och syretillförseln blir sämre, säger Henrik Sjöholm, vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård.

Henrik Sjöholm är vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård, och specialiserad på just träd. Bild: Göteborgs botaniska trädgård
Henrik Sjöholm är vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård, och specialiserad på just träd. Bild: Göteborgs botaniska trädgård

Rötterna kan även skadas av att maskinerna river upp sår på träden. I värsta fall kan skadorna bli dödliga. När det vankas ombyggnation vid träd som ska bevaras finns det riktlinjer som bland annat säger att man inte ska köra på marken inom fem meters radie från trädets droppzon – så brett som trädkronan sträcker sig.

– Är man seriös med att behålla träden rör man sig inte inom droppzonen, Henrik Sjöholm.

ANNONS

Trädens ömtåliga natur är något som Higab har tagit hänsyn till.

– Vi har minskat maskinstorleken så vi kör med mindre maskiner. Dels är infarten till själva parken begränsad, dels är det också för att skydda befintlig växtlighet. Vi har också med oss vår byggnadsantikvarie som följer projektet, hon har varit delaktig sen projektets början. Det är en varsam upprustning.

ANNONS