Gråsej har blivit allt vanligare som lunchrätt i Göteborg och har betydligt lägre pris än annan vit fisk.
Gråsej har blivit allt vanligare som lunchrätt i Göteborg och har betydligt lägre pris än annan vit fisk. Bild: Gorm Kallestad / TT

Sej är den nya torsken

Torsken har fått sällskap av en annan fisk på stans lunchmenyer – den betydligt billigare sejen. Under augusti såldes 38 ton sej i fiskhamnen i Göteborg, och bara hälften så mycket torsk.

ANNONS
|

För tio år sedan var sej en sällsynt fisk på lunchrestaurangerna runt om i Göteborg men i dag står den på menyn så gott som varje vecka på många matställen.

På fiskauktionen i Göteborg säljs den för mellan 20 och 30 kronor kilot. Motsvarande snittsiffra för torsk är runt 90 kronor. Bara för ett år sedan var torsken hälften så dyr. Sej kan fiskas året runt och det finns gott om den i havet utanför västkusten.

”Ingen dålig fisk”

Tony Carlsson, är auktionsförrättare vid Göteborg Fiskauktion.

– Tillgången på sej är stor och priset är lägre än på torsk. Häromdagen gick torsken för 120 kronor kilot och det finns inte en chans för att en lunchrestaurang kan gå runt med det priset. Restaurangerna måste ju också köpa färdigfilead fisk, det kostar alldeles för mycket att ha anställd personal för det, säger han.

ANNONS
Tony Carlsson, auktionsförrättare vid Göteborg Fiskauktion.
Tony Carlsson, auktionsförrättare vid Göteborg Fiskauktion. Bild: Bild: Privat

Han har en bakgrund som kock och lagar sej flera gånger i månaden till sig och familjen.

– Jag steker den, med eller utan panering, och har även gjort fiskbullar. Den är inte lika vit och faller inte isär lika snyggt som torsken, i så kallade torskflakes, men är ingen dålig fisk. Den har en trevlig karaktär som är svår att beskriva, säger han.

Väger mellan ett och tre kilo

Sejen tillhör torskfamiljen, skiftar i grön till grönsvart på ryggen med en silvervit buk. Fisken lever i stim och väger vanligtvis mellan ett och tre kilo. Arten lever på fiskyngel, sill, skarpsill och kräftdjur och trivs längs den svenska västkusten, norska kusten och i Nordsjön.

William Björklund är köksmästare vid Star Bowling i centrala Göteborg som serverar sej till lunch upp till två gånger per vecka.

– Vi serverar alltid färsk fisk som är MSC-märkt. Torsken säljer bättre på våra luncher men är mycket dyrare för oss. Jag tycker det finns en taskig syn på sej, det är inget fel på den, den är bara lite annorlunda och har en tråkigare färg. Men i ett blindtest så tror jag inte att många skulle känna skillnad på torsk och sej, säger han.

Gästerna nobbar sejen

LÄS MER: Sesampanerad sej

ANNONS

LÄS MER: Tacos med sej och avokadosalsa

Peter Sjöberg driver Lunchkrogen FO.P.32 i Högsbo industriområde och använder sej i fisk- och skaldjurssoppan, men än så länge har sej till lunch inte gått hem hos matgästerna.

– Gråsej har dåligt rykte och om vi serverar sej på samma sätt som kokt torsk, då äter inte folk. Vi har haft panerad sej några gånger, men generellt vill folk inte ha sej. Än så länge har vi råd med annan fisk men vi har diskuterat att höja lunchpriset på våra fiskrätter, men det blir svårt med olika lunchpriser. Folk vill gärna ha färskt och ekologiskt, men de vill inte betala för det, säger han.

Sejen kan dock rimmas i mjölk och då se ut som den vore en torsk.

– Om man lägger den i mjölk i kylen två-tre dygn blir den alldeles vit, säger Peter Sjöberg.

”Gästerna älskar det”

På Kometen är dock torskens släkting etablerad som lunchrätt. På torsdagen serverades bakad sej med rostad blomkål, potatispuré och brynt smör med rostade hasselnötter.

Niklas Eriksson är köksmästare.

– Det är en bra matfisk och gästerna älskar det. Torsk är populärare än så länge men sådant ändrar ju sig. För 20 år sedan betraktades lax som en finare fisk men i dag har laxen blivit som havets varmkorv, säger han.

ANNONS

Fakta: Gråsej

  • Sej tillhör torskfamiljen med en framskjutande underkäke. Stjärtfenan är kluven och färgen är grön till grönsvart på ryggen och silvervit på sidor och buk. Sejen kan väga 15 kg och bli 120 cm lång.
  • Vanlig storlek i våra svenska vatten är mellan 1-3 kg. Sejen är allmän i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Den är mindre vanlig i Öresund och i Östersjön förekommer den nästan inte alls.

Källa: Svensk fisk

ANNONS