Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Segelbåt åkte igenom Hisingsbron trots förbud — reva i färgskiktet

Den nya Hisingsbron är ännu inte invigd men har redan hunnit ta skada. En segelbåt åkte igenom den trots att farleden var avstängd vilket orsakade en reva i färgen. Vad det kommer kosta är för tillfället oklart.
– Detta var ren ouppmärksamhet från segelbåtens sida, säger Peo Halvarsson som är produktionschef för Hisingsbron.

Den nya Hisingsbron, som fortfarande är under byggnad, blev för första gången påseglad av en segelbåt i fredags eftermiddag, något som P4 Göteborg tidigare rapporterat om. Den hyrda segelbåten hade en mast på mer än elva meter vilket är maxgränsen för masthöjden när den är nedsänkt. Peo Halvarsson, produktionschef för Hisingsbron, förklarar att det förmodligen inte är sista gången detta sker.

– Det är väl som i trafiken att man får lära sig nya trafikmönster och nya förhållningssätt. Det är skyltat och avlyst på rätt sätt och det är ju ett ansvar man har som båtägare men chansen finns ju alltid att små segelbåtar åker igenom tyvärr, säger han.

LÄS MER: Brobygget har blivit en tittarsuccé för pensionärer

Extra säkerhetsmarginal

Peo Halvarsson menar att verksamhetsbåtar som åker där ofta är mer rutinerade när det kommer till reglerna som gäller trots skyltningarna. Den segelfria höjden ligger egentligen på tolv och en halv meter men för extra säkerhetsmarginal under byggskedet har man valt att sätta ut elva meter som gräns. Påseglingen orsakade en reva i målningsskiktet som går under bottenplåten. Han berättar att kostnaderna för reparationen är svåra att beräkna på förhand.

– Vi kommer laga det först och se vad det kostar efteråt. Vi kommer behöva måla om den delen som färgen försvunnit på och när det är färdigt kommer det inte synas någon skillnad alls, säger han.

LÄS MER: Här kommer Hisingsbrons hjärta till Göteborg

Anpassning efter nya trafikmönster

Kostnaderna för målningen kommer segelbåtens ägares försäkringsbolag stå för berättar Peo Halvarsson. Han förklarar också att dessa händelser är viktiga att belysa för att undvika att de sker igen.

– Det är väl precis som i trafiken att man får lära nya trafikmönster och nya förhållningssätt. Detta var ren ouppmärksamhet från segelbåtens sida, säger han.

Den nya Hisingsbron beräknas stå färdig 2021.

LÄS MER: Skanska hotar att avbryta arbetet med Hisingsbron

LÄS MER: Jag hade glömt hur Fastlandsgöteborg såg ut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.