Se Göteborg - från Sjömanstornets topp

På lördagen hölls en guidad tur till ett av Göteborgs mest ikoniska landmärken: Sjömanstornet. I sommar får Sjömanshustrun sällskap av besökare upp i det 34 meter höga tornet.

ANNONS
|

Under senare år har Sjömanstornet varit öppet vid enstaka tillfällen. Sedan den 1 juli anordnas dock åter igen guidade turer av Sjöfartsmuseet Akvariet.

Intresset har varit stort, och de sex turerna har sedan länge varit fullbokade.

– När man väl kommer upp i tornet ser man hur grova Sjömanshustruns ansiktsdrag faktiskt är, de ser nästa omänskliga ut. Tanken var att hon skulle se bra ut från långt håll. Mig veterligen är statyn ingen avbildning av en faktisk person, säger museiguiden Björn Lindgren.

Invigdes av Kungen

Sjömanstornet är ritat av arkitekten Karl M. Bengtson, som även utformade det anslutande museet. På tornets sockel är 690 namn ingraverade i guld, varav 36 tillhör kvinnor. Samtliga sjömän omkom under första världskriget och tornet uppfördes för att hedra offren.

ANNONS

När Gustaf V invigde tornet 1934 hade statyn Kvinna vid havet ännu inte installerats på toppen – hon flyttade in först ett år senare.

– Gustaf V var känd för att inte bry sig så mycket om det han invigde, men det här tornet var han exalterade över. Däremot var statyn inte på plats när han höll sitt invigningstal. De byggnadsarbetare som jobbade med att resa byggnadsställningar strejkade vid slutskedet av bygget, säger Björn Lindgren.

Efter en kortare historielektion tar besöksgruppen, som består av tio personer, rygg på Björn Lindgren.

Hälften av gruppen väljer spiraltrappan, som består av totalt 192 steg, med andra hälften klämmer in sig i kolonnens hiss.

Väl på toppen blir det tydligt att Sjömanshustrun, som är ritade av skulptören Ivar Johnsson, faktiskt inte tittar ut mot havet. Istället är hon vänd mot Hisingen.

– Tanken med riktningen var att statyn skulle ses så tydligt som möjligt av göteborgarna. I det här avseendet har man tänkt mer på göteborgarna, än på sjömännen. Statyn uttrycker längtan och saknad, säger han.

En skymf mot sjömännen

Björn Lindgren tillägger att Göteborgs sjömän tyckte att tornet var en skymf när det väl stod färdigt.

Istället för att de gavs drägligare villkor och att deras familjer garanterades försörjning om de skulle förlisa, upprättades ett minnesmonument.

ANNONS

En av besökarna är Mario Ovidiu Madius som fått sin biljett i 71-årspresent.

– Jag kom till Göteborg på 60-talet och har aldrig varit uppe i tornet. Jag har hela tiden sagt att jag ska göra ett besök en vacker dag – och i dag är vädret perfekt, säger han.

I september och i oktober planerar Sjöfartsmuseet Akvariet att anordna fler guidade turer till tornet.

Fakta: Sjömanstornet

  1. Bygget inleddes 1930 och tornet invigdes 1933.
  2. Byggnadshöjd: 34 meter (44 meter inklusive statyn).
  3. Tornet når 62 meter över havet.
  4. Tornet bekostades av Nationalfonden för sjökrigets offer.
  5. Sedan 1991 ägs tornet av kommunala fastighetsbolaget Higab, som i sin tur hyr ut det.
ANNONS